Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom en omstreken van 6 januari. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.
(Klik op de foto’s om te vergroten)
Völckerdorp is gebouwd door de H.G.J. Völcker van Soelen, eigenaar van de Völckerpolder, de Anna Mariapolder en vele boerderijen. Deze achttien huizen werden gebouwd voor de arbeiders die op de boerderijen werkten. De Völckerpolder polder was in 1904 drooggelegd en in datzelfde jaar werd met de bouw van de huizen begonnen. Er was zelfs een schooltje en ook een kerkje, dat bediend werd door de Paters Capucijnen uit Rilland-Bath.
Onderstaande informatie is ontleend aan het artikel van Eug. Jansen in Tijding 1998-2 met als titel: DAMES – ANNA MARIA – VÖLCKERPOLDER – VÖLCKERDORP
De familie Völcker
Hendrik Gerard Johan Völcker van Soelen (1840-1908), een telg uit een schatrijke Sliedrechtse baggerfamilie, huwde met Eleonore Anna barones Van der Duyn. De familie Van der Duyn was al sinds het begin van de 18e eeuw in het bezit van de heerlijkheid Hinkelenoord. In de 19e eeuw krijgt Graaf Adam van der Duyn van Maasdam 3500 gemet schorren en slikken ten westen van de oud Hinkelenoordpolder van koning Willem I. Hij vormde samen met Hogendorp en Van Limburg Stirum het driemanschap dat de prins van oranje het koningschap bezorgde.
Door zijn huwelijk komt Völcker van Soelen in het bezit van dit alles. Hij bedijkt er 212 ha en geeft het de naam Anna Mariapolder (1897). Als deze polder nog maar pas is ingedijkt, vraagt Völcker weer een concessie aan voor het schorrengebied naast de Anna Mariapolder en de Damespolder. In 1902 werd de concessie verleend en in 1904 was het werk voltooid. De polder kreeg de naam van de initiatiefnemer: Völckerpolder. Bij de poldersluis kwam een getijdehaven, de haven van Woensdrecht.
Völckerdorp
Snel na het tot stand komen van de polder werd met de bouw van dit dorpje begonnen.
Eugène Jansen schrijft hierover:
(2,3 en 4 huizen waren woonlocaties in de Woensdrechtse polders)
Op 29 november 1907 werd de school geopend. Het was een bijzondere neutrale school, opgericht door “De schoolvereniging voor kinderen onverschillig van welke godsdienstige gezindheid wonende in een der polders Dames, Anna Maria en Völcker”.
Het eerste schoolhoofd was W.C. Braat en zijn vrouw Frederika Linzen was onderwijzeres.
De school was in 1907 met 64 leerlingen begonnen, maar dat aantal liep terug. Zo ging het aantal kinderen van 35 in 1927 naar 20 in 1935. Dit betekende het einde van het schooltje: de kinderen moesten voortaan helemaal naar Rilland of Woensdrecht naar school.
De Adrianuskapel (1910-1920) werd bediend door de paters Capucijnen uit Rilland. Zij moesten daarvoor tot 1917 te voet over de spoordijk naar Völckerdorp. Pas in dat jaar kwam er een verkeersweg over de Kreekrakdam. In 1920 werd Völckerdorp bij de parochie Woensdrecht gevoegd.
Doordat Völcker weinig geld aan het onderhoud spendeerde, ging de kwaliteit van de woningen achteruit. Verder is er veel schade ontstaan aan het begin en vooral het eind van de oorlog en bij de watersnoodramp van 1953, toen het water 2,53 m hoog kwam.
Eugène Jansen schrijft over oktober 1944:
Völcker vond de huizen maar een ellendig bezit en bekeek de mogelijkheid die aan de bewoners te verkopen en de kapotte woningen af te breken.