De voorzitter aan het woord

Ligging aan de grens

AANSPREKEND THEMA IN MUSEUM DEN AANWAS
Onlangs organiseerde de gemeente Woensdrecht in Kasteel Ravenhof te Putte een internationaal en drukbezocht symposium met als onderwerp: Samenwerking met de andere kant van de grens. Een aantal deskundigen op allerlei terreinen lichtte de aanwezigen voor over het wel en wee van de huidige samenwerking tussen de gemeenten aan weerszijden van de landsgrens en hoe dit in de toekomst eventueel beter zou kunnen. Wethouder Martin Groffen wees de aanwezigen toen op de thematentoonstelling die dit jaar loopt in de unit achter Museum den Aanwas in Ossendrecht en die een aantal aspecten van de ligging aan de grens behandelt…

Trots
Wethouder Groffen is kennelijk trots op deze thematentoonstelling in ‘zijn’ gemeente. Hij heeft er ook persoonlijk de nodige medewerking aan verleend. Eigenlijk zit hem maar één ding een beetje dwars en dat is, dat niet hij maar burgemeester Steven Adriaansen de officiële opening van de tentoonstelling mocht verrichten. De heer Groffen heeft immers de grensoverschrijdende zaken in zijn wethoudersportefeuille en hij doet zijn uiterste best om de grens tussen Nederland en België te laten worden tot slechts een stippellijntje op de kaart en meer niet. Met andere woorden, hij is niet alleen grensoverschrijdend, maar ook grensverleggend bezig.
En juist deze activiteiten sluiten naadloos aan bij de thematentoonstelling in Museum den Aanwas. Dit geeft aan, dat de tentoonstelling een zeer actueel thema behandelt, ondanks de ruime terugblik op het verleden.

Rijksmonument
Voor Heemkundekring Het Zuidkwartier is de jaarlijkse thematentoonstelling echter geen doel op zich. Het voornaamste doel is het bevorderen van het bezoek aan Museum den Aanwas. Alleen al het gebouw op zich is de moeite van het bezoeken meer dan waard. Het gaat hier namelijk om een rijksmonument en dat is niet zomaar. Allerlei details aan en in het gebouw zijn meer dan waard om te worden beschermd en bewaard voor de komende generaties.
Vele mensen hebben er door middel van schenkingen en kosteloze leningen voor gezorgd, dat het museum van de kelder tot en met de zolder boordevol voorwerpen zit die laten zien hoe de mensen in deze regio vroeger leefden, woonden en werkten. Met name de periode omstreeks het jaar 1900 is in de meeste kamers sterk vertegenwoordigd.
Bezoekers van de thematentoonstelling nemen natuurlijk ook een kijkje in het museum zelf en komen dan tot de ontdekking, dat hier veel meer te zien is dan ze eigenlijk vooraf dachten. Ze waren hier immers al vaker geweest en ze hadden het idee dat ze alles hadden gezien, maar nu ze nog eens kijken zien ze allerlei zaken die hen de vorige keer nog niet waren opgevallen.

Gratis
Museum den Aanwas is tot en met oktober elke tweede en vierde zondag van de maand geopend van 13:30 tot 16:30 uur. De vrijwilligers van Heemkundekring Het Zuidkwartier staan dan klaar om de bezoekers alle gewenste informatie te geven. Ze doen dat graag en met trots, want hoe meer bezoekers er komen, hoe meer eer en waardering zij hebben van hun noeste vrijwilligerswerk.
De prijs die u betaalt voor het bezoek aan het museum is natuurlijk geen belemmering. Nog steeds is de toegang tot het museum, inclusief de thematentoonstelling, immers volledig gratis voor iedereen, of u nu wel of niet lid bent van Heemkundekring Het Zuidkwartier.
Wel kunt u, na uw bezoek, een vrijwillige bijdrage deponeren in de ’offerblok’ bij de uitgang. Daarmee kunt u dan tastbaar maken, dat u genoten heeft en dat u het gebouw en de collectie graag wilt helpen in stand houden. U wordt bij voorbaat hartelijk bedankt voor uw belangstelling.

Jan Luysterburg

Dit bericht is geplaatst in 2016, HKK. Bookmark de permalink.