Decorandi – Virginie Suijkerbuijk

Tijdens de opening van de tentoonstelling “Kantklossen tot Zilver” werd de initiator van deze tentoonstelling, mevr. Virginie Suijkerbuijk, door de voorzitter extra in het zonnetje gezet. Tot haar grote verwondering werd ze namelijk onderscheiden met het zilveren draaginsigne van het Brabants Heem.

Daarbij heeft het Brabants Heem de volgende overwegingen meegenomen in haar besluit:

Virginie heeft ruim 25 jaar geleden de werkgroep Oude Handwerktechnieken opgericht. Zij heeft zich vooral bezig gehouden met de groep Kantklossen. Jarenlang kwamen de twee groepen (inmiddels nog maar één) bij elkaar in het heemhuisje aan de Binnenweg 33 (‘t Kwartier) in Hoogerheide.

Zij heeft vele deelneemsters het kantklossen geleerd en gezorgd dat er steeds voldoende ruimte was. Regelmatig zijn er door de groep tentoonstellingen georganiseerd in het huisje, bij voorkeur tijdens de Lentefeesten / braderiedagen met Hemelvaart. Ook werd dit een enkele keer gecombineerd met demonstraties van andere ambachtsbeoefenaren.

Met haar groepen bezocht ze elk jaar een tentoonstelling kantklossen in het eigen land of in België. Men trok dan gezamenlijk per trein naar Brugge of zelfs tot in het noorden van het land. Op deze manier wilde men kennis nemen van de werkwijzen elders.

In 2007 had de werkgroep onder haar leiding een uitgebreide tentoonstelling van enkele maanden in de galerij van het streekheemmuseum den Aanwas. Ook is er een uitwisselingsprogramma met de groep kantklossen van de heemkundekring in Halsteren. Dit vind elk jaar in de maand november plaats. Dit wordt door haar perfect geregeld.

Daarnaast heeft Virginie jarenlang gezorgd voor het dagelijks onderhoud (schoonmaakwerk) van het Kwartier. Zij deed dit samen met het bestuurslid mevr. Beens. Zij verzorgde de voorraden voor de vele vergaderingen en kwam meestal persoonlijk kijken of alles wel in orde was.

Tot slot is zij elke eerste zondag van de maand present om de deelnemers aan de “Praatmorgen” van 10.00 to 12.00 uur te ontvangen. De bezoekers worden op velerlei manieren warm onthaald.

Haar zilveren jubileum met de werkgroep Kantklossen mag best even gevierd worden. In de Tijding 2009-1 wordt aandacht besteed aan de tentoonstelling van 21 tot en met 24 mei, wederom in het heemhuisje aan de Binnenweg tijdens de Lentefeesten èn wordt er een interview met haar opgenomen.

virginie_zilverendraaginsigne

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.