Een Hollandse Vlaming bezoekt Holland

Jan Melsen, zoon van kunstschilders Marten Melsen’s oudste zoon Adriaan, geeft zondagochtend 12 mei 2019 een lezing over het werk en leven van Marten Melsen met de titel: Een Hollandse Vlaming bezoekt Holland

Inderdaad, kunstschilder Marten Melsen (1870-1947) is een Belg en, net als zijn 2 broers geboren en getogen in grootstad Brussel, waarna hij naar het dorp Stabroek, net over de Belgische grens verhuist, waar hij overlijdt in 1947.

Zijn vader was een immigrant uit Ossendrecht. Zijn grootvader, waar hij tijdens de zomervakanties op bezoek mocht gaan, was daar boer en burgemeester. Hij bezocht vaak zijn tante op de bekende hoeve Hildernisse in Woensdrecht, en zijn oom Jan-Baptist Melsen (‘Tiest-Oom’) in Roosendaal. De kunstschilder correspondeert ook uitvoerig met een andere neef uit ‘s-Gravenhage.

En de vroeg talentrijke kunstenaar uit de familie Melsen portretteerde hen allemaal, hen en nog veel meer, van de koeien en de weides tot de hoeves, hun zondags dagverblijf, hun boerenkinderen, processies, dansfeesten en kermiskramen. De kunstschilder bezoekt en tekent niet alleen als jongeling zijn familieleden. Hij gaat op museumbezoek in vele plaatsen in Nederland en tekent karakteristieke onderwerpen in Zandvliet, Axel, Goes, Moerdijk, Kruiningen, Zandvoort, Maastricht, Walcheren, en nog veel meer.

In Nederland bezoekt hij oudere collega’s als Mesdag en Thaulow. Samen met andere Belgische collega’s gaat hij de oude meesters in het Rijksmuseum een bezoek brengen evenals het Mauritshuis, de musea van Haarlem, Dordrecht, Rotterdam. Tijdens WOI stelt hij ook zelf mede tentoon in Den Haag en in Amsterdam. De perskritiek beschrijft hem op een bepaald moment als een 2e Liebermann, die ook Zeeuwse dames had geschilderd. Hij heeft contact met Nederlandse auteurs als Herman De Man, die bij Melsen op bezoek komt, en met Ferdinand Bordewijk, die een prachtig doek van hem koopt nadat hij een uitgebreid artikel over de sappige polderschilder had gelezen in Elseviers Maandschrift in 1925.

Kortom, zonder Nederland was het werk van Marten Melsen nooit tot stand gekomen.

De lezing vindt plaats in de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht. De zaal is open vanaf 09:30 uur en de lezing begint om 10:00 uur.

Dit bericht is geplaatst in 2019, Evenement. Bookmark de permalink.