Een zeer interessante lezing na de ALV.

Familiegeschiedenis voor beginners

Elk jaar verzorgt Heemkundekring Het Zuidkwartier vijf of zes lezingen. Opmerkelijk is dat deze steeds toegankelijk zijn voor zowel leden als niet-leden. Gratis nog wel. En dat wil de heemkundekring zo houden, in de hoop dat mensen op die manier enthousiast worden voor het werk en de doelstellingen van deze streekheemkundige vereniging en besluiten lid te worden en/of op een andere manier actief steun te gaan verlenen.

Vanwege het 40 jarig jubileum heeft het bestuur van de heemkundekring zich afgevraagd: Wat waren nou de meest aansprekende en succesvolle sprekers in de afgelopen jaren? Hiervan zijn er enkele uitgenodigd om opnieuw een verhaal te komen vertellen. Eén daarvan is Jan van Elzakker, die op zondag 21 mei 2017 weer een boeiende vertelling komt presenteren. Een andere is John Boeren uit Tilburg, die al twee keer eerder een volle zaal wist te boeien met vertellingen over de Burgerlijke stand en Koninklijke onderscheidingen.

2012 De burgerlijke stand                                       2013 Koninklijke onderscheidingen

Familiegeschiedenis
Op zondag 23 april 2017 verzorgt John Boeren opnieuw een fascinerende en voor iedereen begrijpelijke voorstelling. In zijn verhaal laat John de geïnteresseerden kennismaken maken met stamboomonderzoek, of beter nog familiegeschiedenis. Hij legt uit welke stappen de genealoog kan zetten, wat voor soorten onderzoek er zijn en welke bronnen (online en offline) beschikbaar zijn. Hij besteedt aandacht aan de meest gebruikte bronnen: de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de parochieregisters. Maar hij gaat ook in op onderzoek in de minder bekende archieven van het gemeentebestuur of van de heerlijkheid.
John is bijna dertig jaar actief in stamboomonderzoek. Hij heeft vele jaren bij het Regionaal Archief Tilburg gewerkt. Sinds 2015 is hij (deeltijd) beroepsgenealoog en voert hij onder de naam Antecedentia onderzoek uit voor klanten in binnen- en buitenland. Hij schrijft artikelen, geeft lezingen en cursussen. Daarnaast is hij 2e voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging en lid van diverse genealogische organisaties in binnen- en buitenland.
John is dus duidelijk iemand die weet waarover hij het heeft.

Hotel Dekkers
Op zondag 23 april aanstaande begint Heemkundekring Het Zuidkwartier in de zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht om 10:00 uur met een Algemene Ledenvergadering. Naar verwachting zal deze niet lang duren, want dat is al vele jaren het geval. Vervolgens wordt een nieuw promotiefilmpje van enkele minuten getoond, vervaardigd door Rinus Verheggen en Frans Klaassen.
Omstreeks 10:30 uur begint dan de lezing door John Boeren. De lezing eindigt omstreeks 12:00 uur, tenzij er zodanig veel geïnteresseerde vragen worden gesteld dat de bijeenkomst wat uitloopt. De toegang is gratis, maar het publiek kan na afloop zijn waardering uitdrukken in een vrijwillige bijdrage ten gunste van de verenigingskas. Mensen mogen zich dan natuurlijk ook aanmelden als lid. U bent van harte welkom.

 

Dit bericht is geplaatst in 2017, HKK. Bookmark de permalink.