HEEMKUNDEQUIZ 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdagavond 17 november vertrokken een paar auto’s  met leden van heemkundekring het Zuidkwartier en hun supporters naar Etten- Leur om deel te nemen aan de jaarlijkse heemkundequiz.  In het Munnikenheide college werden we verwelkomd door de organiserende lokale heemkundekring ‘Jan uten Houte’.

De heemkundequiz wordt al 28 jaar georganiseerd en HKK het Zuidkwartier had nog nooit meegedaan. We gingen richting Etten Leur met twee gedachten: Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden en we moeten zorgen dat we niet op de laatste plaats eindigen. Helemaal gerust waren we er niet op. Er waren in totaal 22 teams van 10 personen waaronder de heemkundekring van Wouw die de quiz al een aantal keren had gewonnen.

We kunnen tevreden terugkijken. Je zou bijna zeggen; ‘Het was een fluitje van een cent’. Het Zuidkwartier werd bij lange na geen laatste. We eindigden op een prachtige vijfde (5e) plaats. Niet slecht voor de eerste keer! En het verschil in punten tussen de nummers 2 t/m 5 is minimaal. Dat moeten we volgend jaar kunnen verbeteren.

Dick had vooraf laten weten dat hij de op het katholieke geloof geïnspireerde vragen voor zijn rekening zou nemen en zich terdege voorbereid. Hij had zich de moeite kunnen besparen. De enige vraag die een heel klein beetje in de buurt kwam was het onderwerp ‘wie is dit? ’. Daar werd een foto getoond van Ad Rooms, voorheen hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad en schrijver van een paar boekjes over ‘Het rijke roomse leven’.  Ad had de portefeuille beeldende kunst toebedeeld gekregen omdat hij zegt daar wel wat van te weten. Omdat we naar Etten Leur gingen leek het logisch dat er vragen over Vincent van Gogh zouden worden gesteld en hij had een studie gemaakt van de Brabantse van Gogh locaties, met als specialiteit Etten-Leur. Ook zonde van de tijd en energie. Niet één vraag over Van Gogh. Gelukkig waren Louis en Jan (een andere)  er bij want de vragen over de gilde en de sport werden door hen snel en foutloos beantwoord. Kees bleek onvermoede kennis in huis te hebben over dames die het ambt van burgemeester bekleden. Hij kende ze allemaal. Het team bleek overigens literair behoorlijk onderlegd want namen als Hans Heestermans, Jacques Sinninghe en Karel Leenders  konden onmiddellijk gekoppeld worden aan hun vakgebied. En met de historische kennis van Jan ( die ene) en Jopie werd Adriaen van Bergen in een paar seconden  geïdentificeerd als schipper van het Bredase turfschip en kwamen we ook te weten dat het bloemencorso in Zundert in 1936 is ontstaan toen de Oranjefeesten ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Wilhelmina, nieuw leven werd ingeblazen.  Jaques nam de zogenaamde ‘doe vragen’ in portefeuille en beet zich helemaal vast in een kaartje met Brabantse waterwegen. Hij kon pas achterover leunen toen ook het laatste kronkellijntje van een naam was voorzien: De leurse haven. Vragen over Zundert en omgeving waren voor Cor een fluitje van een cent. Hij schijnt daar in zijn jonge jaren menig achterafweggetje te hebben verkend. Eugene wachtte op vragen over Ossendrecht en omgeving. Als hij de kans had gekregen zou hij hebben gezegd: ‘Doe mij maar een moeilijke’. Hij hoefde zich niet in te spannen want de vragen over ons heem, waren een fluitje van een cent.

Het was een leuke en leerzame avond. Complimenten voor de organisatie, proficiat voor de winnaar, HKK Wouw en dank aan de supporters!

Ad van Loenhout

Dit bericht is geplaatst in 2017, HKK. Bookmark de permalink.