Het verdriet van Woensdrecht

Lezing door Jan van Elzakker_dsc0049

Onder overweldigende belangstelling hield Jan van Elzakker op zondag 30 oktober 2016 een lezing over ‘Het verdriet van Woensdrecht’. Ademloos luisterden meer dan honderd mensen in de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht naar de verhalen over het enorme leed, dat in onze gemeente ontstond bij het begin, gedurende en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. En daarmee hield het niet op, want ontelbare families lijden ook heden ten dage nog door de gevolgen van de gruwelen van de oorlog.

Zowel aan  Duitse als aan Canadese kant sneuvelden honderden soldaten, maar daar ging het de spreker niet in hoofdzaak om. Hij onderzoekt al jaren welke burgers in Woensdrecht het slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld. Vele tientallen gesprekken heeft hij inmiddels gevoerd met nabestaanden en ooggetuigen. Hij heeft foto’s, filmfragmenten en vooral verhalen en getuigenissen verzameld en hij gaat daar voorlopig nog ijverig mee door. Ooit moeten deze verhalen namelijk samen een boek vormen.

Jan moest tijdens zijn lezing een aantal keren diep ademhalen om zijn emoties de baas te blijven en ook in het publiek werd menig traantje weggepinkt.

 

 

_dsc0070’Aangrijpende en gruwelijke verhalen’, vond voorzitter Jan Luysterburg, ‘maar wel verhalen die verteld moeten blijven worden en daarom zijn we Jan erg dankbaar voor deze boeiende lezing.’
                                                                                                    Jan Luysterburg

 

 

Dit bericht is geplaatst in 2016, Evenement. Bookmark de permalink.