Jan van Elzakker en de burgerslachtoffers.

“Het verdriet van Woensdrecht rondom Bezetting en Bevrijding”

kopie-van-161011_001

Jan van Elzakker houdt op 30 oktober om 10:00 uur een lezing over dit onderwerp in hotel Dekkers (Zr. M. Adolphinestraat 6) in Ossendrecht. De toegang is gratis.

 

woensd0340

 

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2015 bij het monument op de grens van de kerkdorpen Woensdrecht en Hoogerheide werd door hem, in naam van de Heemkundekring, al aandacht besteed aan de omgekomen burgers van de toenmalige gemeente Woensdrecht, door die met naam en toenaam te noemen en te herdenken.

Voor de pauze.
Tijdens  de voordracht op zondag 30 oktober ligt voor de pauze de nadruk op het groot en klein verdriet van de mensen uit de periode van de eerste 4 weken van de Tweede Wereldoorlog: de bezettingsdagen in mei. Wat gebeurde er zoal in die eerste dagen en weken onder de bevolking? Het accent ligt dan op de verdwenen vaders en zonen.

hoogerh443Na de pauze.
En na de pauze gaat hij in op het verdriet van onze inwoners in de toenmalige gemeente als het gaat over  het leed van de nabestaanden waarvan familieleden de dood vonden, en onder welke omstandigheden dat gebeurde. En wel voornamelijk gedurende de laatste weken in oktober 1944, toen er sprake was  van eigenlijk vermoorde burgers  en anderszins  omgekomen plaatsgenoten tijdens en rond De Slag om Woensdrecht.

Dit bericht is geplaatst in 2016, HKK. Bookmark de permalink.