Koninklijke onderscheiding voor Jan van Elzakker

HET HEEFT DE KONING BEHAAGD …

Op zondag 21 mei 2017 deed Jan van Elzakker (40 jaar geleden medeoprichter van Heemkundekring Het Zuidkwartier) een verwoede poging om binnen twee keer drie kwartier meer dan vier eeuwen heemkundige geschiedenis te behandelen en ook nog uit te leggen waarom er in het uiterste westen van Noord-Brabant zoveel antipathie is, of liever gezegd was, tegenover Baarege, Woogeraaje en bepaalde andere dorpen. Bijna honderd aanwezigen luisterden ademloos naar zijn verhaal. Jan bracht het weer als vanouds, met een enorme parate kennis en met heel veel passie.

Aan Jan was verteld dat de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht na kwart voor twaalf moest worden ontruimd, omdat er om half een weer een andere activiteit zou plaatsvinden. Jan zon tevergeefs op manieren om meer tijd tot zijn beschikking te krijgen.

 

Precies om kwart voor twaalf onderbrak voorzitter Jan Luysterburg de boeiende voordracht. Hij kondigde aan dat er nog iemand was die een boodschap had te verkondigen. Daarop kwam burgemeester Steven Adriaansen, compleet met ambtsketen, de zaal binnen, gevolgd door wethouder Jeffrey van Agtmaal, CDA-fractievoorzitter Ad Pijnen en een grote schare familieleden van Jan van Elzakker. Jan was totaal verrast.

De burgemeester stak de loftrompet over de vele verdiensten van Jan voor de heemkundekring, voor Hotak en de Woensdrechtse gemeenschap in het algemeen. Ook had hij veel waardering voor de activiteiten van de heemkundekring. Aan het eind van zijn betoog gebeurde wat inmiddels iedereen voelde aankomen: Jan van Elzakker werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het duurde geruime tijd voordat iedereen in de lange rij aanwezigen de decorandus had gefeliciteerd, waarna Jan in eigen kring het heuglijke feit kon gaan vieren, dat het de Koning had behaagd …

 

(Jan Luysterburg)

 

 

Dit bericht is geplaatst in 2017, HKK. Bookmark de permalink.