Lezing Kasteel Wouw

Klik op de foto om te vergroten.

Op zondag 7 april 2019 verzorgde drs. M.J.A. (Marco) Vermunt, de gemeentearcheoloog van Bergen op Zoom, maar ook van Woensdrecht, in de zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht een lezing over het Kasteel van Wouw.
Eind dertiende eeuw volgt Gerard van Wesemale Sophie van Berthout van Mechelen, die getrouwd was met Hendrik V van Schoten, heer van Breda,  op als bewoner van het Kasteel van Wouw.

Daarna volgt Hendrick van Boutershem. In 1488 wordt het kasteel als huwelijkse gift geschonken aan Jan III van Glymes. Het kasteel was grotendeels opgetrokken uit kloostermoppen. De muren hadden een dikte van één tot anderhalve meter.
Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het kasteel versterkt met vestingwerken, waarna het zijn glorietijd beleefde. Het lag geruime tijd op de scheidslijn tussen de Staatsgezinden en de Spaansgezinden en werd dan ook regelmatig belegerd.

Na onderhandelingen met Prins Maurits, die het kasteel had veroverd, werd in 1606 overeengekomen om het gebouw te slechten. Het raakte daarna in verval. In 1747 echter werd het kasteel weer omgetoverd tot hoofdkwartier van de Franse troepen. Daarna verdwenen steeds meer onderdelen, tot er bovengronds niets meer van overbleef. Het meeste werd verkocht als bouwmaterialen, wat in die tijd heel gebruikelijk was.

In 1934 vonden opgravingen plaats, waardoor op basis van de fundamenten de plattegrond van de vestingwerken kon worden gereconstrueerd. Sinds 1979 is het terrein beschermd als archeologisch monument.

Het Kasteel van Wouw heeft dus een lange en zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Reden voor Marco Vermunt om zich bijzonder voor deze vestingwerken te interesseren. Welke activiteiten hij in dit verband heeft ontplooid en tot welke bevindingen hij is gekomen, deed hij uitvoerig uit de doeken tijdens de lezing, die werd gevolgd door ruim veertig zeer enthousiaste bezoekers.

Dit bericht is geplaatst in 2019, Evenement. Bookmark de permalink.