Onze voorzitter wint Willem Iven-prijs

Uit het Brabants Dagblad van 2 maart 2015:

Willem Iven-prijs voor beste Brabantse verhaal uitgereikt aan Jan Luysterburg (70) in Lith 

Jan Luysterburg (70) ontving uit handen van burgemeester Wobine Buijs de Willem Iven-prijs 2015 voor het beste Brabantse verhaal.<br /><br /><br />
Fotograaf Mari van Rossem
LITH – Uit handen van burgemeester Wobine Buijs kreeg Jan Luysterburg (70), de West-Brabantse voorvechter van het dialect, zondagmiddag de Willem Iven-prijs 2015 voor het beste Brabantse verhaal uit de verzamelbundel ‘Kierewiet’.

Luysterburgs verhaal over zijn 86-jarige schoonmoeder, die te maken kreeg met het ziekteverschijnsel delier, was volgens Buijs een van de vele ‘juweeltjes’ en ‘stijlbloempjes’ die de lezer – om ze goed te begrijpen – zichzelf thuis wel hardop moet voorlezen.

De uitreiking van de Willem Iven-prijs, een beeldje van een veelkleurige haan met daarbij de eeuwige roem, was het onbetwiste hoogtepunt van een middag die in het teken stond van het tiende Brabants Boekenweekboek. Het evenement zorgde voor een vol gemeenschapshuis De Hoeve in Lith.

“Een unieke prestatie omdat er bij ons weten geen andere provincie is die een eigen boekenweekboek uitgeeft”, sprak dezelfde Jan Luysterburg eerder op de middag als mede-redactielid van het boekenweekboek en tevens voorzitter van de Stichting Brabants.

Wij laten Jan zelf aan het woord:
Vandaag een bijzonder enerverende dag beleefd. Ik was in Lith (gemeente Oss) om samen met Cor Swanenberg het Brabants Boekenweekboek 2015 te presenteren. Dat ging allemaal prima tot het moment waarop ik naast de burgemeester stond te luisteren naar de bekendmaking van de Willem Ivenprijs. Die prijs voor het mooiste verhaal of gedicht uit het Boekenweekboek bleek namelijk te zijn gewonnen door … mij. Ik was totaal overdonderd, al ben ik natuurlijk erg blij met deze prestigieuze prijs.
Het Brabants Boekenweekboek heeft dit jaar de titel: Kierewiet! Het bevat het recordaantal van 52 verhalen en gedichten, allemaal geschreven in een Brabants dialect.

Wij feliciteren onze voorzitter van harte met deze unieke prestatie.

 

 

Dit bericht is geplaatst in 2015, HKK, Werkgroep. Bookmark de permalink.