Speciale Tijdingen 1

In het verleden zijn verschillende speciale Tijdingen verschenen. Zij gaan over één onderwerp, zijn dikker en vaak fraai uitgegeven. Meestal kwamen zij in de plaats van twee gewone Tijdingen. Deze speciale Tijdingen zijn te vinden bij Documenten > Tijding.

Een prachtige speciale Tijding is  1996-1/2:

PEEKOFFIE UIT OSSENDRECHT door P.J. van den Bussche

peekoffie2

Van 1830 tot 1968 was Ossendrecht een Chicoreistadje. Er zijn in die periode wel acht peekoffiefabrieken actief geweest, waaronder twee hofleveranciers:
– Noord Brabantsche Peekoffiefabriek ‘het Roode Anker’ van de Wed. C. Mattheeussens &      Zonen. (1850)
– Noord Brabandsche Stoom-peekoffiefabriek Gebroeders de Beukelaar. (1887)
In Ossendrecht is sinds 1996 het plein ‘De Cichorei’.

Knipsel peekoffie7   Knipsel peekoffie5

In Wikipedia lezen we:

Koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum) is een plant, familie van de witlof, die voor de productie van cichorei en insuline geteeld wordt.Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak lijkt op die van koffie. In de Franse tijd, rond 1800, was deze cichoreikoffie of peekoffie in Nederland populair geworden.  In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak. Ook werd vaak een beetje ‘peekoffie’ aan echte koffie toegevoegd als smaakversterker.

Knipsel peekoffie zKlik op de foto links om bij speciale Tijdingen te komen.
Daar kunt u deze Tijding openen en alles te weten komen over Ossendrecht en de peekoffie.

 

Dit bericht is geplaatst in 2015, Het stond in de Tijding. Bookmark de permalink.