Toen en Nu in de Gazet 12: Ravenhof en Moretus bos 1

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom e.o.    Toen en Nu Hoogerheide button
van 29 juli. Het is de bedoeling dat er om de week een foto uit onze Toen en Nu series geplaatst wordt. De FotoWerkGroep maakte vier series: Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht en Putte. Deze combifoto’s zijn te vinden in het album Toen en Nu.
Om dit album te openen, kun je hiernaast klikken op ‘Fotoalbums’ of op de thumbnail hier rechts.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Putte15

putte 15a - kopie    Putte 15b - kopie

Moretus (10) - kopie

affiche 1

Onderstaande fotoborden waren te zien op de tentoonstelling Natuurlijk! Mooi Zuidkwartier in museum Den Aanwas. Alle foto’s zijn gemaakt door de FotoWerkGroep van de heemkunde kring.

Klik op nevenstaande button om alle foto’s van deze tentoonstelling te zien.

 

 

Deze informatie is ontleend aan het boek “Ontdek de Brabantse Wal” door Willem  de Weert.

Het eerste kasteel op deze plaats dateert uit de 16e eeuw. Vanaf 1679 wordt het landgoed het zomerverblijf van Balthazar Moretus III, een telg uit het Antwerpse drukkersgeslacht. De kleinzoon van Balthazar was jonker Johannes Josephus Moretus. Hij liet in het midden van de 18e eeuw, toen er sprake was van grote armoede en werkloosheid bij de plaatselijke bevolking, enorme werken uitvoeren op zijn bezit. Hij liet de heidegrond bebossen en een stervormig park aanleggen in barokstijl. Er werden hoge zandruggen aangelegd die bedoeld waren als wandelpad met uitzicht over de tuin. In 1768 liet hij een paviljoentje in rococostijl bouwen: de Gloriëtte. Verder liet hij de Huzarenberg en de Geldberg opwerpen als uitzichtpunt.

Moretus groot 1 - kopie

Knipsel Ravenhof 1

De jonker werd opgevolgd door zijn neef, graaf De Pret, die het kasteel liet verbouwen in Louis XV-stijl en het de huidige naam Ravenhof gaf. In 1907 kwam het hof weer terug bij de familie Moretus. Karel Jules Marie Moretus-Plantin was tot zijn dood in 1960 burgemeester van Stabroek. Hij liet het kasteel met zijvleugels vergroten. In 1979 kwamen de gebouwen en het park in het bezit van de gemeente Stabroek, die het landgoed weer Ravenhof noemde

Moretus groot 2 - kopie

Knipsel Ravenhof 2

Het  Moretusbos is een typisch parkbos met zichtassen van oude beuken-  en eikenlanen. Rond 1860 werd langs de lanen rododendron geplant: een zeldzaamheid voor die tijd. De meest voorkomende boomsoort is de grove den.
In 1980 ging het bos over naar Staatsbosbeheer. Langs de hoofdas werden veel bomen gerooid om het uitzicht richting Hooiweide vrij te maken.  Veel rododendrons werden geruimd evenals de Amerikaanse vogelkers.

Dit bericht is geplaatst in 2015, Toen en Nu in de Gazet. Bookmark de permalink.