Toen en Nu in de Gazet 13: Rondom de kerk van Hoogerheide

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom e.o.    Toen en Nu Hoogerheide button
van 19 augustus. Het is de bedoeling dat er om de week een foto uit onze Toen en Nu series geplaatst wordt. Deze combifoto’s zijn te vinden in het album Toen en Nu.
Om dit album te openen, kun je hiernaast klikken op ‘Fotoalbums’ of op de thumbnail hier rechts.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Hoogerheide 04

Hoogerheide 4a          Hoogerheide 4b

De Huijbergseweg kwam dus uit op de Dorpsstraat tegenover de woning van burgemeester Moors, de hofstede Antwerpia, die op onderstaande foto te zien is. Tussen deze woning en de oude kerk staat nog de grote boerenschuur. De nieuwe kerk is reeds in aanbouw, let op het kleine torentje links dat boven het dak van het huis uitsteekt. De pastorie, waarin nu restaurant Rosario, is reeds gerealiseerd.hoogerh791

Op onderstaande foto is de voorzijde van de oude kerk goed te zien evenals de pastorie. Kerk en pastorie waren even ver van de straat verwijderd. De foto is gemaakt ter gelegenheid van de inhuldiging van pastoor Van de Noort in 1909.

hoogerh369

Een andere foto uit dezelfde tijd. Naast het huis van burgemeester Moors zien we afspanning en logement Den Leeuw. Op deze plaats staat nu restaurant d’Ouwe Leeuw.

hoogerh158

De volgende foto is ook uit dezelfde tijd.

Achter het huis van burgemeester Moors. Je ziet de achterkant van de grote boerenschuur en boven de aanbouw met dakpannen de zijwand van de kerk, links de ramen van  de nieuwe kerk en rechts een stukje muur van de oude kerk. De familie Moors bracht tussen 1852 en 1917 twee generaties burgemeesters voort.

hoogerh233

In de deuropening burgemeester Eugène Moors. Aan de overzijde tramhalte William op de hoek met de Huijbergseweg. Achter de parasol de dorpspomp.

hoogerh162

Pastoor  Van de Noort gaf de aanzet tot de bouw van een nieuwe kerk.  Begonnen werd met het achterste gedeelte. Daarvoor staat nog de oude kerk. Op de foto de situatie in 1910.
De kerk zou uiteindelijk ruim 80.000 gulden kosten.

hoogerh011

Na 1913, de kerk is klaar.
Het uitzicht op de nieuwe kerk vanaf de Huijbergseweg. In de verte de burgemeesterswoning. De schuur is verdwenen.

hoogerh010

Het uitzicht vanaf de Dorpsstraat, thans Ossendrechtseweg.

hooger1134

De huidige situatie.

Dit bericht is geplaatst in 2015, Toen en Nu in de Gazet. Bookmark de permalink.