Toen en Nu in de Gazet 16: Putte en de Douane 1

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom e.o.    Toen en Nu Hoogerheide button
van 30 september. Het is de bedoeling dat er om de week een foto uit onze Toen en Nu series geplaatst wordt. Deze combifoto’s zijn te vinden in het album Toen en Nu.
Om dit album te openen, kun je hiernaast klikken op ‘Fotoalbums’ of op de thumbnail hier rechts.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Putte7

68

Putte 7b

Goed is te zien dat van de kerk alleen de toren is overgebleven. De kerk werd rond 10 mei 1940 in brand gestoken door de terugtrekkende Franse troepen. In 1954 werd achter de gerestaureerde, vrijstaande toren een nieuwe kerk gebouwd, nadat men 14 jaar in een houten noodkerk had gezeten op het plein achter de Aloysiusschool.

De tram kon het personenvervoer niet meer aan in het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw. De heer P.A. Liefbroer richtte op 6 december 1923 de Stads-Autobusdienst op. Hij zorgde voor de aansluiting op de treinen van verschillende stadswijken, maar realiseerde ook een dagelijkse verbinding met Kapellen en Antwerpen. Als er op de Raayberg sportwedstrijden waren, wielrennen en voetbal, verzorgde hij extra diensten.

Toen en Nu Putte8

Putte 8b

15

woensd1509

 

 

 

 

 

In het archief van de heemkundekring bevinden zich verschillende foto’s over de douane.

64

De douane is tientallen jaren lang zeer bepalend geweest voor de gemeente Putte, zowel aan de Nederlandse als aan de Belgische kant van de grens. In 1844 werd die grens opnieuw en uiterst nauwkeurig vastgesteld, zodanig dat hij dwars door Putte kwam te liggen. De controle van het vrachtverkeer zorgde in Putte voor veel drukte en overlast.

56

putte-0175

putte-0316

1952

Ook aan Belgische zijde was er een douanekantoor.

Toen en Nu Putte13

79          Putte 13b

putte-0100

Belgisch douanekantoor

 

Dit bericht is geplaatst in 2015, Toen en Nu in de Gazet, Werkgroep. Bookmark de permalink.