Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom en omstreken van 9 december. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.
(Klik op de foto’s om te vergroten)
Deze informatie is o.a. gebaseerd op artikelen in de Tijdingen 2012-2 en 2013-1 van Adrie van Zunderd en Jan van Elzakker.
Onderstaande foto is van 1931. Het is dan een hotel-restaurant met de naam William. Het werd in 1904 gebouwd als café – biljart door bakker Jan Goris en zijn vrouw Adriana Theuns. In 1938 werd het helemaal opnieuw opgebouwd tot de zaak zoals we die in grote lijnen nu nog kennen. William werd in dat jaar overgenomen door dochter Julia Goris en haar man Jac van Hoek. De bakkerij van Jan Goris was ernaast. Vanaf 1956 verhuurden zij de zaak, maar in 1978 werd het hotel verkocht. De huidige uitbater heeft de naam gewijzigd in restaurant Boove en Beneeje. Bovendien werd de bakkerswinkel van Goris helemaal gesloopt en bij het restaurant getrokken.
De naam William is afkomstig van het gelijknamige bastion dat rond 1700 in Bergen op Zoom werd aangelegd op de plaats van het huidige station. Het was genoemd naar prins Willem III, de achterkleinzoon van Willem van Oranje. Het was een van de vele verdedigingswerken van deze beroemde vestingstad. Vanaf 1869 wordt de vesting echter ontmanteld. Dat is een karwei dat vele tientallen jaren geduurd heeft en waarbij vele honderden arbeiders uit de omgeving betrokken waren. De naam was dus in de omgeving bekend en werd door Jan Goris gekozen voor zijn hotel-restaurant.
Een andere Toen en Nu foto over het oude William:
Nog twee foto’s van het oude William:

In de deuropening van de burgemeesterswoning burgemeester Eugène Moors. Naast zijn huis de schuur met rieten dak, waar nu slagerij Verhaert is. Daarnaast de oude kerk die in de jaren 1910-1913 werd vervangen door de huidige kerk.
Een Toen en Nu foto van het nieuwe William van na 1938:
Vanuit de lucht bekeken:

Let op de drie huizen tussen de Huijbergseweg en de Putseweg die gesloopt zijn voor de aanleg van de Scheldeweg. Ook de voormalige burgemeesterswoning op de voorgrond is daarvoor gesloopt.
Nog meer foto’s van na 1938: