Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom en omstreken van 23 december. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.
(Klik op de foto’s om te vergroten)
Voor onderstaande informatie is gebruik gemaakt van Tijding 1988-2 en 2010-1
Het Elisabethgesticht heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ossendrecht in de vorige eeuw. Het kwam tot stand in 1900, omdat er grote behoefte was aan een nieuwe bewaar- en meisjesschool. Vanaf 1847 was de meisjesschool gevestigd op de Berghoeve. Daar was tevens het klooster met zusters Franciscanessen uit Oudenbosch. De zusters waren actief op vele terreinen: in de eerste plaats het onderwijs aan meisjes en kleuters, maar daarnaast in de meisjes- en vrouwenjeugdbeweging KJM en KJV en de wijkverpleging.
De muur van het St. Elisabethgesticht:
Op vele oude foto’s vinden we deze muur terug.
Een nieuwe bewaar- en meisjesschool:
In Tijding 2010-1 schrijft J. v.d Bussche:
Het leerlingenaantal groeide zo snel dat de school al snel uitgebreid moest worden met nieuwe lokalen. Het lager onderwijs telde acht leerjaren, er was een bewaarschool en een naaischool. De Congregatie uit Oudenbosch zorgde voor leerkrachten. Van 1847 tot 1977 zijn 150 zusters in Ossendrecht werkzaam geweest. Overigens niet allemaal als leerkracht. De zusters namen ook het initiatief voor de wijkverpleging.
De wijkverpleging
In tijding 1988-2 schrijven D. en A. Hugens-Verbrugge:
De Heilige Kindsheid
De zusters organiseerden jaarlijks op wereldmissiedag de optocht der H. Kindsheid. Dit was een missiegenootschap ten bate van kinderen. De nonnen verkleedden de kinderen als negertjes, engelen, missionarissen enz. enz. Voor ieder kind werd wel iets bedacht. Een hele stoet met boerenwagens en voetvolk trok door het dorp allerlei taferelen uitbeeldend, bijvoorbeeld uit de missielanden of de H. Familie. Door de kinderen werd gecollecteerd.
KJM en KJV
In 1928 werd het jeugdwerk voor katholieke jonge vrouwen KJV opgericht met het kloostergebouw als basis. Later gevolgd door de katholieke jonge meisjes. Er werd gedaan aan sport (korfbal), toneel, zang enz. Hieronder enkele pagina’s uit Tijding 2010-1 door J. v.d. Bussche.
Tot slot:
In 1968 werd het klooster verbouwd tot bejaardenhuis Mariahove. In 1988 namen die een geheel nieuw gebouw aan de Kerkstraat in gebruik, waarna het oude gebouw werd gesloopt. De kleuterschool en de meisjesschool hadden al eerder nieuwe gebouwen gekregen.