Toen en Nu in de Gazet 24: Ravenhof en Moretus bos 2

Toen en Nu Hoogerheide buttonOnderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 20 januari. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Putte14

  putte 14a - kopie  Putte 14b - kopie

2014jj0073

Luchtfoto 1976, achterzijde Ravenhof

De informatie is ontleend aan het boek “Ontdek de Brabantse Wal” door Willem  de Weert. De foto’s komen uit het digitale archief van heemkundekring Het Zuidkwartier.

Het eerste kasteel op deze plaats dateert uit de 16e eeuw. Vanaf 1679 wordt het landgoed het zomerverblijf van Balthazar Moretus III, een telg uit het Antwerpse drukkersgeslacht. De kleinzoon van Balthazar was jonker Johannes Josephus Moretus. Hij liet in het midden van de 18e eeuw, toen er sprake was van grote armoede en werkloosheid bij de plaatselijke bevolking, enorme werken uitvoeren op zijn bezit. Hij liet de heidegrond bebossen en een stervormig park aanleggen in barokstijl. Er werden hoge zandruggen aangelegd die bedoeld waren als wandelpad met uitzicht over de tuin. In 1768 liet hij een paviljoentje in rococostijl bouwen: de Gloriëtte. Verder liet hij de Huzarenberg en de Geldberg opwerpen als uitzichtpunt.

De Huzaren- of Trapkesberg

Toen en Nu Putte3

33       36

De Geldberg

Moretus (9)

Van de Geldberg wordt verteld dat jonker Moretus er zijn geld en sieraden in had verstopt tijdens de Franse bezetting.

Theehuis la Gloriëtte

Toen en Nu Putte4

????????????????????????????????????

26

30

In de verte het theehuis

 

 

 

 

 

 

 

????????????????????????????????????

Vanaf de andere zijde gezien.

De jonker werd opgevolgd door zijn neef, graaf De Pret, die het kasteel liet verbouwen in Louis XV-stijl en het de huidige naam Ravenhof gaf. In 1907 kwam het hof weer terug bij de familie Moretus. Karel Jules Marie Moretus-Plantin was tot zijn dood in 1960 burgemeester van Stabroek. Hij liet het kasteel met zijvleugels vergroten. In 1979 kwamen de gebouwen en het park in het bezit van de gemeente Stabroek, die het landgoed weer Ravenhof noemde

Ravenhof

ambacht132          putte-0071 - kopie

putte-0313      putte-0163

putte-0304         putte-0314

????????????????????????????????????

Moretus (11)

Het Moretusbos

Het  Moretusbos is een typisch parkbos met zichtassen van oude beuken-  en eikenlanen. Rond 1860 werd langs de lanen rododendron geplant: een zeldzaamheid voor die tijd. De meest voorkomende boomsoort is de grove den.

In 1980 ging het bos over naar Staatsbosbeheer. Langs de hoofdas werden veel bomen gerooid om het uitzicht richting Hooiweide vrij te maken.  Veel rododendrons werden geruimd evenals de Amerikaanse vogelkers.

????????????????????????????????????

37

 

 

 

 

Moretus (4)    Moretus (3)

Moretus (16)         Moretus (14)

 

 

Dit bericht is geplaatst in 2015, Toen en Nu in de Gazet, Werkgroep. Bookmark de permalink.