Toen en Nu in de Gazet 29: Huize Jacobs-Verbeek, Hoogerheide

Toen en Nu Hoogerheide buttonOnderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 20 april. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Hoogerheide2

    Hoogerheide 2aHoogerheide 2b

Voor onderstaande informatie is gebruik gemaakt van twee artikelen in Tijding 2003-2 door René Jacobs  over het huis en over dokter De Bruijne  en van een artikel door A. Raats en P. van Oevelen, namens de werkgroep archeologie, over de sloop  en de vondst van de zilveren florijnen, dat in dezelfde Tijding stond.

Knipsel jacobs 1

Zo zag het huis eruit kort voor de afbraak in 2002.     Foto B. Ars

Het was één van de oudste monumentale panden van Hoogerheide. Het heeft in de loop der jaren verschillende ingrijpende veranderingen ondergaan. De rijke versiering op Toen en Nu foto 2 maakte in het eerste kwart van de 20e eeuw plaats voor een veel strakkere gevel, zoals te zien op onderstaande foto. Deze moet na 1922 gemaakt zijn, gezien de elektrische verlichting. In 1937 liet Antonius Jacobs er een verdieping opzetten (zie foto hierboven)

Toen en Nu Hoogerheide20

Voor- en achterzijde

Knipsel jacobs 2         Knipsel jacobs 3

Nog enkele oudere foto’s

hoogerh173 hoogerh059

Op de linkerfoto staat de kerktoren niet op. Die moet dus voor 1913 gemaakt zijn.

Het huis kende verschillende zeer bekende bewoners.

In 1850 kwam het huis in het bezit van Petrus de Bruijne en zijn vrouw Johanna Jacobs Migielsen uit de Hinkelenoordpolder. Hij was in 1840 van Antwerpen naar Hoogerheide gekomen en was hier heel- en vroedmeester. Hij kreeg van de gemeente een jaarwedde van f 50,- als armendokter. Daarvoor moest hij de armen gratis helpen.

Knipsel jacobs 5        Knipsel jacobs 6

Petrus de Bruijne                                Johanna Jacobs Migielsen

Ruim een halve eeuw bleef het huis in het bezit van de familie De Bruijne. Na de dood van Petrus in 1879 bleef Johanna er wonen tot haar dood in 1905. Zij hadden geen kinderen.

Bij de verkoop in dat jaar deed Antonius Jacobs reeds een poging het te bemachtigen, hetgeen mislukte. In 1911 lukte het wel.Hij was getrouwd met Wilhelmina Verbeek
en had een boerderij in de Nieuw Hinkelenoordpolder.

boerde0137

Boerderij van Antonius Jacobs in de Nieuw Hinkelenoordpolder

hoogerh274

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonius Jacobs met zijn vrouw Wilhelmina Verbeek voor hun huis aan Dorpsstraat (nu Ossendrechtseweg). Op de foto staat verder hun enige zoon Theophiel en een militair.

ca. 1914

In 1948 overleed Antonius en zijn vrouw ging naar huize St. Catharina in Bergen op Zoom. Vanaf 1951 wordt het huis verhuurd aan dokter Dekkers, die er tot 1964 woonde. In datzelfde jaar wordt de woning door Theophiel Jacobs verkocht.

In juli 2002 kocht de Stichting Wonen West-Brabant het pand op en liet het binnen enkele maanden afbreken. Er kwam een wooneenheid voor autistische kinderen.

De vondst van 53 zilveren florijnen.

A. Raats en P. van Oevelen

Adrie Raats en Piet van Oevelen in actie.

De werkgroep archeologie had toestemming gevraagd en gekregen bodemonderzoek te doen bij de sloop van het pand Ossendrechtseweg 26 te Hoogerheide.  Adrie Raats zou aanwezig zijn bij de sloop van de funderingen.De snelheid waarmee de funderingen uit de grond werden gehaald en afgevoerd, maakten het onmogelijk een goed onderzoek uit te voeren. Bij een normaal archeologisch onderzoek was de grond onder het koetshuis zorgvuldig laagje voor laagje onderzocht op aanwezige sporen en waren er meer aardewerkfragmenten verzameld.
Op vrijdag 30 augustus waren de funderingen verwijderd. Piet van Oevelen van de werkgroep archeologie zou op maandag 2 september het terrein met een metaaldetector onderzoeken. De eerste 35 zilveren munten werden al snel gevonden op de plaats van het koetshuis. Omdat een metaaldetector slechts tot een diepte van ca 30 cm reageert, werd in overleg met de gemeente, besloten de grond af te graven met een graafmachine. De vondst werd nog geheim gehouden. Op deze manier werden op woensdag 4 september nog 18 zilveren florijnen gevonden.

160406_005De munten zijn afkomstig uit Groningen, Kampen, Deventer, Zwolle, Nijmegen, Overijssel en Zurphen.
De jaartallen zijn van 1683 t/m 1692.

Mogelijk zijn  de munten in de periode van het beleg van Bergen op Zoom in 1747 verstopt om ze uit de handen van plunderende Franse soldaten te houden.

160406_003Bij de munten zijn ook scherven aardewerk en steengoed uit de 18e eeuw gevonden.

 

 

 

De munten zijn door het Rijks Penningenkabinet te Leiden geconserveerd en beschreven. Ze zijn te bewonderen in de tentoonstellingsruimte van de werkgroep Archeologie in de kelder van museum Den Aanwas in Ossendrecht.

2015jj0321

2015jj0322

 

Dit bericht is geplaatst in 2016, Toen en Nu in de Gazet, Werkgroep. Bookmark de permalink.