Toen en Nu in de Gazet 31: De Nederheide

Toen en Nu Hoogerheide button

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 18 mei. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Woensdrecht7 - kopie

Woensdrecht 7a          Woensdrecht 7b - kopie

Onderstaande informatie is ontleend aan het artikel Bierbrouwerij ‘De Kroon’ op de Nederheide door D. Adriaansen, P. de Ridder en A. Kools.
Dit artikel stond in Tijding 1996-3.

Antonie de Jong kreeg in 1847 toestemming op de Nederheide een brouwerij te beginnen. Voor een ros-moutmolen kreeg hij aanvankelijk  die toestemming niet. Hij moest zijn mout dus van elders betrekken. De naam van de Brouwerij was ‘De Kroon’. Antonie werd opgevolgd door zijn zoon Louis, beter bekend als Lowie de brouwer. Hij moest in 1916 de brouwerij sluiten.
De families De Jong waren landbouwers en konden zodoende zelf voor de grondstof gerst zorgen. Het water werd diep uit de grond gepompt en was van zeer goede kwaliteit. De hop (familie van de hennepplant) werd aangeleverd in stalen vaten van 100 kilogram. Het kauwen van hop was bij de arbeiders van de brouwerijen, maar ook bij de buurtbewoners van de Nederheide erg populair.
De pletmolen bestond uit twee stalen walsen, aangedreven door paarden, waartussen de gedroogde gerst geplet werd. Twee koperen kookketels met elk een inhoud van 1000 liter werden verhit met kolen en cokes.
Er werd licht en donker bier gebrouwen. Dit werd in vaten, kruiken en later flessen geleverd aan de herbergiers, de tussenhandel, maar ook aan de Amstelbrouwerij.Knipsel nederheide1Deze  foto is gemaakt tijdens de mobilisatie 1914-1918. Het jaartal op het biervat is niet duidelijk genoeg. We weten dus niet of het voor of na de sluiting van de brouwerij was. Sjaak de Kort, de man met de pet in het midden, was de overbuurman. Hij was de eigenaar van het café ‘De prins van Luyk’ tegenover de brouwerij. Hij was tevens winkelier en voerman.

woensd0342

Café ‘De prins van Luyk’ van Sjaak de Kort op de Nederheide omstreeks 1900.

De slag om Woensdrecht

In oktober 1944 werd ook op de Nederheide, net als in de rest van Woensdrecht, veel verwoest.

woensd1135          woensd1956

Sjaak van Beveren op de vlucht in oktober 1944. Daarnaast staat hij op dezelfde plaats in mei 1975.

 

woensd1225          woensd1449

Het huis van schoenmaker Koos de Kort               Rechts het huis van Gabriël Daalmans

Dit bericht is geplaatst in 2016, Toen en Nu in de Gazet, Werkgroep. Bookmark de permalink.