Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom en omstreken van 15 juni. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.
(Klik op de foto’s om te vergroten)
Dit stukje Raadhuisstraat is in honderd jaar tijd erg veranderd. Voor de komst van winkel- en appartementencomplex de Suijkerpoort waren op die plaats vele ondernemingen gevestigd:
- bouwbedrijf Soffers
- kantoorboekhandel Suijkerbuijk
- timmerwerkplaats Groffen
- transportbedrijf Suijkerbuijk (naamgever van het complex)
- café Hof van Holland
Schuin tegenover de Onderstal was ooit het postkantoor en op de hoek van de Wouwbaan woonde ooit bakker Janus Goris.

Achterzijde Suikerpoort, aan gevel appartement 101 D. Symbolische weergave van de bedrijven die op de plaats van de Suikerpoort stonden. Het idee is van Piet Stadhouders, een van de eerste bewoners van de Suijkerpoort. Een door hem gemaakte maquette hangt in de hal op de tweede verdieping. Het kunstenaarscollectief Krot & Co. heeft het idee vorm gegeven.
Gezien vanaf de andere kant
Nog een paar oude foto’s (Klik op de foto’s om te vergroten)
Op de linkerfoto staat het nieuwe postkantoor rechts in de steigers. Links hotel de Kroon op de hoek van de Onderstal. Op de rechterfoto het nieuwe (hulp)postkantoor in 1926.
Van l. naar r. Sjef Jansen,postmeester Leon van Opdorp, Willem Leenaerts (Willem Pek), Wiezie Borremans, mevr. Van Opdorp en op de fiets de postbesteller voor Huijbergen Fons Venhuijzen.
Op onderstaande luchtfoto is het postkantoor goed te herkennen. Links in het midden komt de Onderstal uit in de Dorpsstraat ( nu Raadhuisstraat). Op de linkerhoek hotel de Kroon, schuin naar rechts aan de overzijde het postkantoor. Op de linkerhoek Wouwbaan-Dorpsstraat heeft bakker A. Goris gewoond. Aan de rechterkant staat reeds huize Pomona, dat er nu nog is. Daarnaast een eerder café Hof van Holland, waarvan de vader van Fons Kuijlen nog eigenaar is geweest evenals Fons zelf. Na de sloop kwam daar eerst de Rabobank en later een Chinees restaurant.
Huize Pomona, in het midden van de foto, De pettenwinkel van Vinus Suijkerbuijk.
stond toen op de hoek van de Wouwbaan.
Aan de andere zijde was de bakkerij van
Goris met daarnaast de wagenmaker Ward
Groffen. Later had zijn zoon Toine daar een
timmerwerkplaats. Hij woonde er met zijn
zus Tilly.

Links, tegenover de Wouwbaan, de winkel van Albert Heyn van Ko Pijnen en Piet Guns. Later hadden zij een Sparwinkel in de KLM-laan.
Niet heel oude foto’s
Rechts de kantoorboekhandel op de plaats In het midden het hek van het terrein van
van het postkantoor. Links de Onderstal. transportbedrijf Suijkerbuijk.
Aannemer Soffers De kantoorboekhandel Suijkerbuijk op de plaats van het postkantoor.
De timmermanswerkplaats van Toine Groffen
In het kunstwerk is een biljart te herkennen met drie ballen en een keu. Die horen bij het café Hof van Holland van Fons Kuijlen.
Meer recente foto’s