Toen en Nu in de Gazet 38: Café Polderzicht op Calfven

Toen en Nu Hoogerheide buttonOnderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 31 augustus. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Ossendrecht14 - kopie

Ossendrecht 14a          Ossendrecht 14b - kopie

In Tijding 1991-1 stond een zeer uitgebreid artikel met als titel ‘Van wat verdween deel IV, Café Polderzicht op Calfven’, van de hand van Jac van den Bussche. Het volgende is ontleend aan dat artikel en aan het artikel ‘Een dorp vol cafeetjes (deel 6)’ in Tijding 2007-1 van dezelfde schrijver.

In het begin van de 19e eeuw is de weg Ossendrecht – Hoogerheide in zeer slechte staat. De provincie wil niet meewerken, maar als de familie Withaegs op Calfven een cichoreifabriek wil beginnen, besluiten de beide gemeentes samen een grindweg aan te leggen. Dat is de goedkoopste oplossing, maar moet wel ieder jaar gerepareerd worden.(1857)
In datzelfde jaar wordt op de kruising met de Bremweg (later Bergstraat) een huis gebouwd. Dit wordt gekocht en bewoond door Petrus Wircx en Cornelia de Cater.
We weten niet precies wanneer zij begonnen zijn met het café, maar de zaken gaan zo goed dat na een verbouwing in 1875 in 1881 besloten wordt het huis af te breken en een nieuw te bouwen met herberg, een grote schuur en een bierkelder.

Knipsel polderzicht 1

Knipsel Polderzicht 2
Knipsel polderzicht 6

De weg was blijkbaar druk genoeg om de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond te doen besluiten een hulpkist in café Polderzicht te plaatsen. In 1892 komt er een keiweg tot aan de grens met een aftakking naar Ossendrecht.

 

Als Petrus Wircx in 1899 sterft, staat zijn vrouw Cornelia (Keeke) er alleen voor. Het is een trotse vrouw die iedere zondagmorgen door een boer met een ‘gerijke’ opgehaald werd voor de H. Mis in Ossendrecht. Ze droeg dan haar mooiste kleren en een mooie Brabantse muts.

Knipsel polderzicht 7Haar dochter Clementine volgde haar op. Zij trouwde in 1910 met Marijn Nuijts uit Woensdrecht. Dat mocht echter niet lang duren, want na vier jaar werd zij ernstig ziek en overleed. De zaak wordt verkocht.

In 1922 begint Antoon Verschuren uit Hoogerheide (getrouwd met Elisabeth Teijsen uit Putte-Kapellen) naast het café met een broodbakkerij. Toontje en zijn vrouw brengen zowel de bakkerij als het café tot grote bloei. Er wordt een spaarkas opgericht met de naam ‘De Spaarbroeders’. Vele mensen van Calfven sluiten zich aan. De inleg is één gulden per maand met als doel: in de winter twee dagen potverteren en gezellig samenzijn.
In de periode Verschuren is er naast de herberg ook nog een winkeltje gekomen voor de verkoop van brood en de meest noodzakelijke artikelen voor het huishouden. De familie bleef er wonen en werken tot 1946.

Knipsel Polderzicht 3

De zaak werd overgenomen door Roelandus Nagtzaam uit Standaardbuiten en zijn vrouw Maria van Peer uit Hoeven. De concurrentie voor de bakkerij was groot. Er waren in het gebied nog 12 warme bakkers.
Door de bevrijdingsfeesten en de optocht van 1944-1945 was het buurtschapsgevoel sterk gegroeid. In 1949 wilde men proberen een kermis van de grond te krijgen. Roel Nagtzaam stelt zijn erf beschikbaar. Daarop worden geplaatst: een kraam, een gehuurde danstent en een zelfgemaakt draaimolentje voor de kinderen.
In 1954 komt er een nieuwe bakkerij bij het huis. De oude houtoven en de schuur worden afgebroken. In 1958 overlijdt zijn vrouw en moeder van twee zoons. Een jaar later hertrouwt hij met Annie Nagtzaam uit Klundert.

Knipsel polderzicht 5

Het echtpaar R. Nagtzaam-Nagtzaam

Knipsel polderzicht 4

In het midden café Polderzicht dat in 1978 is gesloopt. Rechts achter de bungalow van de familie Nagtzaam.

De winkel verdwijnt en wordt bij het café getrokken. De jaarlijkse kermis blijft bestaan tot 1962. Door de grote veranderingen in de maatschappij loopt het cafébezoek terug. Vele cafés moeten sluiten. Zo ook café Polderzicht in 1972. De bakkerij gaat verder. Er zijn intussen nog maar drie bakkerijen over in Ossendrecht, maar in 1978 komt ook een einde aan bakkerij Nagtzaam. Het café ‘Polderzicht’ wordt gesloopt, maar achter het café staat intussen een bungalow met dezelfde naam.

Ossendrecht 14b - kopie

Dit bericht is geplaatst in 2016, Toen en Nu in de Gazet. Bookmark de permalink.