Toen en Nu in de Gazet 43: Het kasteeltje in Woensdrecht

Toen en Nu Hoogerheide button

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 9 november. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op een foto om te vergroten)

toen-en-nu-woensdrecht23

woensdrecht-23a          woensdrecht-23b

Het Kasteeltje aan de Grindweg omstreeks 1904. De officiële naam was Ambachtshuis. Het was het jachthuis van de familie Völcker, eigenaar van de Völckerpolder. Deze was in 1904 drooggelegd en in dat jaar werd ook begonnen met de bouw van Völckerdorp (De achttien huizen).Deze huizen werden gebouwd voor de arbeiders die op de pachtboerderijen werkten.

Het verhaal van M. Verboven-Cornelissen in Tijding 1987-2

Het jachthuis diende ook als woning voor verschillende rentmeesters van de familie Völcker. Hombach was een bekende naam. Twee keer per jaar kwamen er vele gasten om een week lang te jagen op hazen en patrijzen. In Tijding 1987-2 vertelt M. Verboven-Cornelissen over die jachtpartijen kort voor de oorlog. Zij was toen huishoudelijke hulp bij de familie Van Wijk – Van Gemert, die woonde in een huisje op het erf van het Kasteeltje. Van Wijk was jachtopziener bij Völcker. We laten haar aan het woord:
(De tekst is iets ingekort)

knipsel-kasteeltje1

woensd0817

knipsel-kasteeltje2

boerde0074

Na de oorlog is het huis lang bewoond geweest door de familie Pijnen.

knipsel-kasteeltje3

Dit bericht is geplaatst in 2016, Toen en Nu in de Gazet, Werkgroep. Bookmark de permalink.