Toen en Nu in de Gazet 48: Het huis van burgemeester Eugène Moors

OToen en Nu Hoogerheide buttonnderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom  en omstreken van 18 januari. Om de week vindt u daar een foto uit onze Toen en Nu series. Al deze combifoto’s kunt u bekijken in het album Toen en Nu, dat u kunt openen door op de thumbnail links te klikken.

(Klik op een foto om te vergroten)

De woning van burgemeester Eugène Moors, de hofstede Antwerpia,  waar nu de Scheldeweg in Hoogerheide  is, omstreeks 1913. Tussen deze woning en de voor-malige kerk staat nog de grote boerenschuur. De nieuwe kerk is reeds in aanbouw tegen de oude kerk aan. Let op het kleine torentje  links, dat boven het dak van het huis uitsteekt. De pastorie, waarin nu restaurant Rosario, is reeds gerealiseerd.

hoogerh158

Deze foto dateert ook van omstreeks 1913. Naast het huis van burgemeester Moors zien we hier de afspanning  Den Leeuw, waar nu restaurant d’ Ouwe Leeuw is.

In de deuropening burgemeester Eugène Moors. Aan de overzijde tramhalte William op de hoek met de Huijbergseweg. Achter de parasol de dorpspomp.

hoogerh162

Achter het huis van burgemeester Moors. Je ziet de achterkant van de grote boerenschuur en boven de aanbouw met dakpannen de zijwand van de kerk, links de ramen van  de nieuwe kerk en rechts een stukje muur van de oude kerk. De familie Moors bracht tussen 1852 en 1917 twee generaties burgemeesters voort.

hoogerh233

Het uitzicht vanaf de Dorpsstraat, thans Ossendrechtseweg. Deze foto is van na 1913, want de nieuwe kerk is klaar.

hooger1134

        

 Burgemeester Eugène Moors voor zijn huis  met onder andere militairen, de pastoor en de kapelaan. Waarschijnlijk in de periode 1914 – 1918. Op de andere twee foto’s in de tuin met zijn gezin.

De huidige situatie. Het huis van Moors stond op de Scheldeweg tussen restaurant d’Ouwe Leeuw en de slagerij.

Twee burgemeesters Moors.

In Tijding 1985-2 staat een ‘Kort Stamboom-overzicht Moors’. Dit artikel is geschreven door Marcel Moors toen woonachtig in Bergen op Zoom. Er zijn twee burgemeesters Moors geweest: Godefridus en Eugène Moors. Hieronder een deel van het artikel.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.