Toen en Nu in de Gazet 8: Jacob Jordaens

Meer foto’s van het Jordaens standbeeld:

Onderstaande foto staat in de Gazet voor Bergen op Zoom e.o.    Toen en Nu Hoogerheide button
van 10 juni. Het is de bedoeling dat er om de week een foto uit
onze Toen en Nu series geplaatst wordt. De FotoWerkGroep maakte vier series: Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht en Putte. Deze combifoto’s zijn te vinden in het album Toen en Nu.
Om dit album te openen, kun je hiernaast klikken op ‘Fotoalbums’ of op de thumbnail hier rechts.

(Klik op de foto’s om te vergroten)

Toen en Nu Putte5

Jordaens was net als Rubens een vertegenwoordiger van de Vlaamse barok. Zij hadden dezelfde leermeester: Adam van Noort. Hij huwde met diens oudste dochter Catharina. Waarschijnlijk onder de invloed van zijn schoonfamilie bekeerde hij zich tot het protestantisme. Omdat Antwerpen echter in Spaanse, katholieke handen was, konden zij daar niet worden begraven en weken zij daarvoor uit naar de dichtstbijzijnde protestantse kerken over de grens.

My beautiful picture       Putte 5b - kopie

(Klik op de foto’s om te vergroten)

putte-0144        putte-0353

Jordaens, Rubens en Van Dijck waren tijdgenoten en woonden alle drie in Antwerpen. Zij zijn de grote vertegenwoordigers van de Vlaamse barok. Net als Rubens leerde Jordaens het schildersvak van Adam van Noort. Als hij het meesterschap heeft behaald, huwt hij in 1616 met de oudste dochter van zijn leermeester, Catharina van Noort.

Knipsel Jordaens 1

Jacob Jordaens met zijn vrouw Catharina en dochter Elizabeth (en dienstmeisje) 1621

Zijn schoonfamilie is protestants en ook Jordaens sluit zich daarbij aan. Sinds 1585 is Antwerpen echter weer in Spaanse, katholieke handen. Veel protestanten trekken naar de noordelijke Nederlanden, maar Jordaens blijft en wordt gedoogd. Voor de protestanten is er echter geen fatsoenlijke, gewijde begraafplaats in Antwerpen. Vandaar dat velen worden begraven in of bij  de dichtstbijzijnde protestantse kerken in de noordelijke Nederlanden: in Ossendrecht en vooral in Putte.

Knipsel Jordaens 2

Het feestmaal van Cleopatra 1653

In 1659 wordt zijn vrouw in Putte begraven, waarschijnlijk binnen in de hervormde kerk en in 1678 zowel Jordaens als zijn oudste dochter. Beiden onder dezelfde steen als Catharina. Aan het eind van de 18e eeuw, in de Franse tijd, werd de kerk vernield. De grafsteen  van Jordaens kwam in drie stukken bij het puin. In 1829 werden deze bij toeval door een Antwerps koopman ontdekt. Pas in 1877 werd tijdens de Rubensfeesten een monument opgericht op de plaats van de voormalige kerk. Tegen het voetstuk zijn de zerken geplaatst van Jordaens en nog drie anderen. Het monument werd bekroond met een borstbeeld van Jacob Jordaens, vervaardigd door Jef Lambeaux.

Knipsel Jordaens 3

De ontvoering van Europa 1643

Het standbeeld van Jacob Jordaens in Putte

TOEN 

16

putte-0178

en NU

 _DSC0005 - kopie        _DSC0004 - kopie

Dit bericht is geplaatst in 2015, Toen en Nu in de Gazet. Bookmark de permalink.