Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Adrie Raats

Op 27 maart was de lezing “Verdronken Land”. Bij deze lezing was er een grote opkomst van zo’n 100 personen. De zaal zat lekker vol. Direct na de pauze van de lezing werd Adrie Raats in het zonnetje gezet door Joss Hopstaken van het Brabants Heem. Adrie werd namelijk onderscheiden met het zilveren draaginsigne.

De argumentatie voor Adrie Raats was:

Adrie Raats is vanaf 1987 zeer actief in de heemkundeking. Hij werd toen tevens lid van de werkgroep Archeologie.

In dat verband nam hij deel aan verschillende cursussen en studiedagen van Het Brabants Heem en Het Noordbrabants Genootschap, aan contactdagen voor amateur-archeologen in Den Bosch, excursies naar het ROB te Amersfoort, het museum van Oudheden in Leiden, bij de AVRA te Antwerpen, naar de Stichting  “In den Scharminckel”te Bergen op Zoom, een Romeinse opgraving in Wijnegem, het verdronken dorp in Valkenisse, enz..

Hij nam het initiatief tot veel veldonderzoek of nam deel aan legio gemeenschappelijke opgravingen o.a. naar het Fort Hoogerwerf, De Beijaartshoeve, op het landgoed Groote Meer, de zandgroeve bij Denneheuvel, de boerderij aan de Dorpsstraat 113 te Woensdrecht, boringen naar “het Out Dorp” van Ossendrecht, het kasteel in de Kasteelstraat te Ossendrecht, het plan “Den Hoef”in Hoogerheide, de 17e eeuwse boerderij aan de Oude Dijk in Ossendrecht, het plan “Driehoeven” in Ossendrecht.

Voor de leden van de vereniging verzorgde hij het praktische gedeelte van twee cursussen “scherven herkennen”.

In 1990 start de werkgroep met het inrichten van de kelder van het museum “Den Aanwas” tot expositieruimte voor de archeologische vondsten uit de streek. De heer Raats nam hierbij het leeuwendeel voor zijn rekening, gebruik makend van de kennis die hij had opgedaan in Bergen op Zoom bij de archeologische dienst. Vanaf die tijd onderhoudt hij de ruimte en voorziet alles van voor het publiek toegankelijke teksten bij de relicten. Zonder zijn inzet was deze expositie onmogelijk.

1 September 2002 beleeft hij de dag van zijn leven, wanneer hij, samen met zijn mede amateur-archeoloog, de heer P. van Oevelen,  53 zilveren florijnen vindt bij het pand Ossendrechtseweg 26 te Hoogerheide. Gedegen studie van oude kaarten bracht hem op het spoor van deze schat.

Bij museumbezoek van groepen kan er altijd een beroep op hem gedaan worden om de bezoekers uitleg te geven.

Sinds 2005 werkt hij 4 dagen per week gedurende 6 uur per dag in het museum “Den Aanwas”en onderhoudt hij mede de gebouwen en de collectie. Hij verzorgde een grondig herziene en veel overzichtelijker ingerichte collectie.

De inrichting wordt, mede dank zij zijn inzet veel professioneler.

De heer Raats is een gouden kracht. Hij is een archeologische idealist pur sang.

zd_adrieraats

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.