Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Bertus Ars

Op 24 oktober was de laatste reguliere openstelling van het museum den Aanwas. Deze middag was er een bijzonder grote opkomst en tegen het einde van de openstelling, richtte wethouder Martin Groffen een woordje tot de aanwezigen. Op voordracht van het bestuur van heemkundekring het Zuidkwartier mocht hij namens het Brabants Heem de Zilveren Draaginsigne óók uitreiken aan Bertus Ars.

De volgende overwegingen werden hierbij door het Brabants Heem in acht genomen:

  • Bertus Ars is al vele jaren een verdienstelijk lid van onze heemkundekring. Hij is al bijna 25 jaar een zeer gewaardeerd lid van onze heemkundekring.
  • Al heel wat jaartjes is Bertus actief in onze fotowerkgroep. Samen met Gust Kil en Rinus Verheggen fotografeerde hij de Brabantse Wal in een groot panorama-overzicht. Deze serie is al op menige plaats tentoongesteld en roept steeds véél bewondering op bij bezoekers van onze stand bij gelegenheden als braderieën, boerendagen enz..
  • Daarnaast werden veel objecten van heemkundige waarde gefotografeerd. Zeer waardevol is ook de verzameling foto’s van de dorpen, waarin de vereniging actief is. Zij plaatsten de situatie van 100 jaar geleden naast die van nu.
  • Na het overlijden van Gust Kil werd Bertus de voorzitter van de foto-werkgroep van onze vereniging.
  • Tevens leverde hij jaren lang veel hand- en spandiensten voor het inrichten van menige thematentoonstellingen in ons streekheemmuseum “Den Aanwas”in Ossendrecht. De laatste jaren fungeerde hij als kartrekker hiervoor.
  • Zijn twee meest recente grote klussen waren de fototentoonstelling over het “Wielrennen op de Brabantse Wal”, in 2010.
  • Deze werd in 2011 aangevuld met de extra thematentoonstelling over de Woensdrechtse wielrenners die deel hebben genomen aan de Tour de France. Bertus kon hierbij zijn kennis over het wielrennen goed kwijt want de ‘wielergenen’ zitten bij Bertus tot diep in z’n poriën.
    De afgelopen twee jaar hebben we door zijn inzet en die van zijn medewerkers veel bezoekers in het museum mogen verwelkomen. Bertus verstaat de kunst om veel mensen enthousiast te maken voor deze exposities.
  • Enkele jaren geleden, na het overlijden van dhr. A. Princen, begon hij zich ook in te zetten voor de werkgroep kruidentuin nabij het heemhuisje ’t Kwartier aan de Binnenweg in Hoogerheide. Als ex-voorzitter van Namiro wist hij als geen ander wat er voor de verzorging van de planten komt kijken.

Kortom, Bertus draagt de doelstellingen van onze vereniging op veel manieren uit. We vinden dan ook dat hij het zilveren draaginsigne van Brabants Heem méér dan verdient.

bertusars

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.