Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Eugen Jansen

Op zondag 18 november werden twee leden van onze heemkundekring in het zonnetje gezet door Joss Hopstaken van het Brabants Heem. Beiden werden onderscheiden met de Zilveren Draaginsigne van het Brabants Heem. De uitreiking was voorafgaand aan de filmvoorstelling van “Ostrecht, un durp vol cafeetjes, deel 3 den Aanwas”.

De argumentatie bij Eugen Jansen was:

Eugène is al meer dan 20 jaar lid. Vanaf het begin tot ongeveer 2000 was hij betrokken bij de werkgroep Archeologie. Hij deed mee aan de opgravingen en aan de hand van kaartenstudies localiseerde hij veel objecten van vroeger. B.v. De Agger. Tevens werkte hij mee aan de opgravingen aan Den Aanwas, waar “het schoentje van Ossendrecht” te voorschijn kwam. Over zijn bevindingen schreef hij verslagen, waarvan er enkele in Tijding verschenen.

Eugène heeft ook een goede kijk op antiek. Hij heeft thuis een klein museum met daarin opmerkelijke stukken. Hij is van de streek, geboren op Het Geleg in Ossendrecht.

De laatste jaren publiceerde hij steeds meer. Van zijn hand verschenen enkele boeken over de streek zoals over de opgravingen aan de Oude Dijk, het leven in de Polders en zijn geboortestreek Het Geleg. In Tijding publiceerde hij enkele losse bijdragen en in 1998 verzorgde hij een gehele Tijding over het ontstaan en de geschiedenis van het Völckerdorp of Achttienhuizen. Een dorp dat bestond uit 18 woningen voor de polderwerkers die de Völckerpolder ontgonnen. Dit dorp had een eigen schooltje en een eigen kerkje.

Eugène wordt vaak geraadpleegd door mensen die op zoek zijn naar gegevens over de polders of naar hun voorouders. Hij is een wandelende encyclopedie.

zd_eugenjansen

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.