Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Jac van den Bussche

Op zondag 18 november werden twee leden van onze heemkundekring in het zonnetje gezet door Joss Hopstaken van het Brabants Heem. Beiden werden onderscheiden met de Zilveren Draaginsigne van het Brabants Heem. De uitreiking was voorafgaand aan de filmvoorstelling van “Ostrecht, un durp vol cafeetjes, deel 3 den Aanwas”.

De argumentatie bij Jac van den Bussche was:

Kort na de oprichting van de heemkundekring in 1977 heeft hij een periode deel uitgemaakt van het bestuur.

Sinds 1984 schrijft de heer Van den Bussche voor het tijdschrift van de vereniging “Tijding” . Zijn artikelen behandelen voornamelijk de geschiedenis van Ossendrecht. Hij is hierover zeer breed georiënteerd en de onderwerpen waarover hij de streek op de kaart zet zijn zeer divers. Zijn kennis put hij uit zijn herinnering, getoetst aan wat hij in de archieven vindt.

Een vaste rubriek was “Van wat verdween…”.

Eén van de afleveringen van Tijding was geheel gewijd aan het Landgoed Groote Meer.

Enkele boekwerken van hem zijn:
-Peekoffie in Ossendrecht, waarin hij de geschiedenis van deze industrie, die zeer plaats gebonden was, belicht.
-Waterbelang, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van de waterwinning in de bossen op de Peeberg uiteen zet.
-Ossendrecht en zijn Edelachtbaren behandelt de geschiedenis van de burgemeester die er werkten.

Daarnaast heeft hij nog geschreven over de geschiedenis van de wielersport in de streek.

De heer Van den Bussche verzorgde regelmatig lezingen, o.a. over de watersnood voor de bibliotheek en de basisscholen. Wandelingen door Ossendrecht voor de leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool waren bij hem in goede handen.

Samen met de heer J. van Dooren maakte hij films over Ossendrecht, waarvan de film over de 150 cafeetjes ter plaatse sinds 1600 een waar document genoemd kan worden. Hij behandelt niet alleen de cafeetjes sec, maar ook de economische bedrijvigheid in de loop der eeuwen er omheen. Regelmatig komen ook van buiten Ossendrecht verzoeken om vertoning vanwege de specifieke aanpak.

De heer Van den Bussche werkte mee aan verschillende radioprogramma’s voor Omroep Brabant.

Hij is tevens opgetreden als voorlichter over de streek bij ontvangsten van bestuurders uit Brabant en de gemeente Woensdrecht, waarvan zeker de rondritten met de burgemeester afzonderlijk genoemd moeten worden.

Ook in het beroepsleven heeft hij een grote staat van dienst. Hij verrichtte werkzaamheden, waarvoor een groot verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd werd.

Dit najaar verschijnt van zijn hand een samenvattend verhaal over de cafeetjes van Calfven.

De heer Van den Bussche heeft zeer grote verdiensten voor het in de openbaarheid brengen van de plaatselijke geschiedenis. Hij ging daarbij zeer intensief en consciëntieus te werk. Hij waakte onvermoeibaar over het waarheidsgehalte van zijn geschriften. De streek is hem veel dank verschuldigd voor zijn monnikenwerk en mag trots zijn op zijn geschriften.

zd_jacvandenbussche

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.