Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Jan van Elzakker

Op 17 april 2011 tijdens de Algemene Ledenvergadering werd dhr. Jan van Elzakker, op voordracht van het bestuur,  door de voorzitter van de heemkundekring onderscheiden met het zilveren draaginsigne van het Brabants Heem.

De volgende overwegingen werden hierbij door het Brabants Heem in acht genomen:

  • In 1976 reeds sprak Jan reeds met de latere (eerste) voorzitter Fons Pijnen over de oprichting van een heemkundekring. In maart 1977 kwam het tot een definitief besluit bij de notaris een akte te laten opstellen. Deze akte van oprichting is verleden op 27 maart 1977.
  • In 1978 staat Jan paraat als secretaris van “Het Zuidkwartier”. Om gezondheidsredenen  heeft hij deze functie later moeten neerleggen. Jan blijft op de achtergrond wel actief als adviseur.
  • Wanneer het weer beter met hem gaat, wordt hij vanaf de jaren negentig actiever. Hij wordt leider van de werkgroep Heemschut.
  • Later wordt hij door de gemeente Woensdrecht geraadpleegd over het geven van namen aan straten in nieuwe wijken of bij inbreidingsplannen. Hij laat zich hierbij leiden door de toponiemen van het gebied.
  • Jan gaat daarnaast óók schrijven. Het ene artikel na het andere vloeit uit zijn pen. Zijn schrijfstijl is zeer onderhoudend en hij doet gedegen onderzoek naar vooral de jaren rond 1900. Van zijn hand verschijnen diverse boeken.
  • Jan is actief bij het bewaren van heemkundige artefacten en weet verschillende voorwerpen te redden voor het nageslacht. Ze hebben een opvallend plaatsje gekregen in de gemeente.
  • Gewaardeerd is zijn inbreng in de gesprekken op maandagmorgen in het vaste onderkomen van de vereniging. Daar houdt hij de regie in handen tijdens verhitte debatten over het heem en het bewaren ervan.
  • Als lid van de redactieraad van Tijding weet hij op een inventieve manier mensen op het spoor van een heemkundig onderzoek te zetten.
  • Samen met zijn vrouw Nellie ontvangt hij al enkele jaren de kinderen van de groepen 1 en 2 in het Arbeidershuisje in Hoogerheide. Zij weten de kinderen daar aan hun lippen te hangen. Dit alles in het kader van Cukids. De kinderen worden in een entourage van rond 1900 ontvangen, inclusief de kleding van die tijd.
  • Jan weet door zijn enthousiasme deuren te openen die nog wel eens potdicht zitten.

Kortom, Jan is een duizendpoot, die het heem een zeer warm hart toedraagt. Onmisbaar voor onze vereniging en daarom is het bestuur van mening dat ook Jan het zilveren draaginsigne van het Brabants Heem méér dan verdient.

janvanelzakker_draaginsigne

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.