Zilveren draaginsigne Brabants Heem – Jos Halters

Op 24 oktober was de laatste reguliere openstelling van het museum den Aanwas. Deze middag was er een bijzonder grote opkomst en tegen het einde van de openstelling, richtte wethouder Martin Groffen een woordje tot de aanwezigen. Op voordracht van het bestuur van heemkundekring het Zuidkwartier mocht hij namens het Brabants Heem de Zilveren Draaginsigne uitreiken aan Jos Halters.

De volgende overwegingen werden hierbij door het Brabants Heem in acht genomen:

  • Vanaf 1978 tot 2009 is Jos bestuurslid geweest van de heemkundekring het Zuidkwartier waarbij hij tussen 1990 en 2007 tevens de rol van secretaris vervulde. Vanaf 2009 heeft Jos zijn functie afgestaan om plaats te maken voor een nieuw bestuurslid. Om toch nog van Jos zijn kennis en kunde gebruik te blijven maken, is Jos vanaf 2009 adviseur van de heemkundekring geworden.
  • Al vele jaren is Jos ook de centrale man voor de distributie van onze periodieken (de Tijding). Hij stuurt hierbij de vrijwilligers aan en controleert de bezorglijsten en etiketten steeds zeer nauwgezet. Ook neemt hij zelf een deel van de bezorging voor zijn rekening.
  • Als er wat te doen is, of dat nu in het museum zelf is of in een zaal, Jos probeert overal aan te denken om er maar voor te zorgen dat niemand iets te kort komt. Elk evenement komt zo, mede dankzij Jos, zeker niets te kort.
  • Verder kent menigeen Jos ook als suppoost van het streekheemmuseum den Aanwas in Ossendrecht. Hij stemt de bezettingen elk seizoen weer feilloos op elkaar af en is zelf ook steeds daar te vinden. Niet alleen bij de reguliere openstellingen op de zondagmiddag, maar ook bij de extra openstellingen is Jos steeds paraat.
  • Verder maakt Jos ook al jaren deel uit van de redactieraad van de Tijding. Hij is het aanspreekpunt richting de drukker.
  • Verder houdt Jos zich ook steeds bezig met het organiseren van de heemkundige Boekenbeurs. De laatste jaren doen we dat samen met de heemkundekring Halsteren, maar daarvoor was Jos zelf altijd de centrale persoon.
  • Verder heeft Jos jarenlang steeds de nieuwsbrieven en de persberichten verzorgd voor onze heemkundekring. Steeds weer nieuwe teksten verzinnen en alert blijven op nieuwtjes om die maar te kunnen vermelden.
  • Ook heeft Jos jarenlang de lezingen georganiseerd voor onze heemkundekring. 5 á 6 Lezingen dienden per jaar weer gevonden te worden om onze leden te prikkelen om te komen luisteren.

Kortom, in onze ogen is Jos onmisbaar voor onze heemkundekring en verdient hij het als géén ander om in aanmerking te komen voor het zilveren draaginsigne van Brabants Heem.

joshalters

Dit bericht is geplaatst in Decorandi. Bookmark de permalink.