Evenementen

 • 7 apr 2019 van 10:00 tot 12:00
  Lezing Kasteel van Wouw
  Hotel Dekkers, Zuster M Adolphinestraat 6, Ossendrecht

  Op zondag 7 april 2019 van 10.00 tot 12.00 uur verzorgt drs. M.J.A. (Marco) Vermunt, de gemeentearcheoloog van Bergen op Zoom, maar ook van Woensdrecht, in de zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht een lezing over het Kasteel van Wouw. De dinsdag ervoor heeft hij dan al in het Markiezenhof een volledig uitverkochte Hofzaallezing gehouden over hetzelfde onderwerp. Wie dit heeft gemist, krijgt dus 7 april een tweede kans.

  Kloostermoppen
  Eind dertiende eeuw volgde Gerard van Wesemale Sophie van Berthout van Mechelen, die getrouwd was met Hendrik V van Schoten, heer van Breda,  op als bewoner van het Kasteel van Wouw. Daarna volgde Hendrick van Boutersem. In 1488 wordt het kasteel als huwelijkse gift geschonken aan Jan III van Glymes. Het kasteel was grotendeels opgetrokken uit kloostermoppen. De muren hadden een dikte van één tot anderhalve meter. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het kasteel versterkt met vestingwerken., waarna het zijn glorietijd beleefde. Het lag geruime tijd op de scheidslijn tussen de Staatsgezinden en de Spaansgezinden en werd dan ook regelmatig belegerd.

  Opgravingen
  Na onderhandelingen met Prins Maurits, die het kasteel had veroverd, werd in 1606 overeengekomen om het gebouw te slechten. Het raakte daarna in verval. In 1747 echter werd het kasteel weer omgetoverd tot hoofdkwartier van de Franse troepen. Daarna verdwenen steeds meer onderdelen, tot er bovengronds niets meer van overbleef. Het meeste werd verkocht als bouwmaterialen, wat in die tijd heel gebruikelijk was. In 1934 vonden opgravingen plaats, waardoor op basis van de fundamenten de plattegrond van de vestingwerken kon worden gereconstrueerd. Sinds 1979 is het terrein beschermd als archeologisch monument.

  Bewogen
  Het Kasteel van Wouw heeft dus een lange en zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Reden voor Marco Vermunt om zich bijzonder voor deze vestingwerken te interesseren. Welke activiteiten hij in dit verband heeft ontplooid en tot welke bevindingen hij is gekomen, wil hij graag uitvoerig uit de doeken doen tijdens de lezing op zondagmorgen 7 april aanstaande.

  De lezing is georganiseerd door Heemkundekring Het Zuidkwartier en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Elke geïnteresseerde is van harte welkom.

 • 7 apr 2019 van 13:30 tot 16:30
  Museum geopend
  Streekmuseum Den Aanwas, Aanwas 29, Ossendrecht

  Na de feestelijke opening op 6 april 2019 is het met museum voor het eerst geopend op zondag 7 april 2019.

  Verder is in de periode van 7 april tot en met 27 oktober 2019 iedere 2e en 4e zondag van de maand tussen 13:30 en 16:30 uur geopend voor publiek. De toegang is gratis, zowel voor leden als niet-leden. Daarnaast is het museum voor groepen op aanvraag geopend. Hiervoor vragen we een kleine vergoeding. Zie onze website (www.hkk-zuidkwartier.nl) voor de tarieven en contactpersonen