Jochen Rengers boeit volle zaal 28 oktober 2018

LEZING PRINSES PAULIENTJE

Op zondag 28 oktober 2018 verzorgde Nijmegenaar Jochen Rengers in de volle zaal van Hotel Dekkers een lezing over Paulina Musters, het Ossendrechtse meisje dat wij allemaal kennen als Prinses Paulientje, het kleinste mensje dat ooit heeft geleefd.

Doordat Jochen de achterkleinzoon is van een zus van Paulientje, kreeg de lezing een heel intieme sfeer. Er was bijvoorbeeld voortdurend sprake van ‘Tante Paulientje’. Bovendien stond gedurende de hele lezing een portret op ware grootte (61,2 cm) van Paulientje op de tafel.

Jochen Rengers bestudeert al vele jaren heel diepgaand en zorgvuldig het leven van zijn oudtante. Opvallend is dan ook, over hoeveel concrete gegevens hij beschikt en hoeveel daarvan hij in beeld kan brengen. In tegenstelling tot Mark Traa, die het leven van Paulientje in zijn (overigens prachtige) boek gedeeltelijk heeft geromantiseerd, controleert Jochen met zorg het waarheidsgehalte van alle gegevens die hij ontvangt of ontdekt.

Door de deskundige uitleg en de overvloed aan foto’s en plaatjes ontstond niet alleen een duidelijk beeld over het leven dat Paulientje heeft geleid, maar tevens een helder tijdsbeeld.

Het was dan ook een zeer fascinerende lezing, die door de aanwezigen ademloos werd beluisterd en bekeken.

Vervolgens vertoonde John van Dooren nog een 12 minuten durend filmpje over hetzelfde onderwerp. Daarin werd vooral veel aandacht besteed aan de prachtige wagen die was gewijd aan het trieste leven van Paulientje dit jaar tijdens de historische stoet in Heeze.

Klik op de foto’s om te vergroten

Tekst: Jan Luijsterburg
Foto’s: Rinus Verheggen