Jan van Elzakker maakt zijn verhaal af 27 mei 2018

Op 27 mei 2018 om 10:00 uur in Hotel Dekkers

OSSENDRECHT – Op 21 mei 2017 hield Hoogerheidenaar Jan van Elzakker in Hotel Dekkers te Ossendrecht voor een stampvolle zaal een boeiende voordracht over vier eeuwen roerige geschiedenis van de Zuidwesthoek onder de titel ‘Die van Woensdrecht, Put, Huijbergen, Ossendrecht en Hoogerheide lang in zwaar weer voor het Rijke Roomse Leven kon beginnen …’ Jan bouwde de spanning steeds verder op, om aan het einde van zijn verhaal tot verrassende conclusies te kunnen komen. Zo ver kwam het echter niet, want juist toen hij wilde beginnen aan het laatste kwartier van zijn voordracht kwam burgemeester Steven Adriaansen met groot gevolg de zaal binnen, om Jan te verrassen met de mededeling dat het de Koning had behaagd …

Fenomenaal
Jans parate kennis van de streekgeschiedenis is fenomenaal te noemen en als hij er eenmaal over begint te praten, volgt er een nauwelijks te stuiten spraakwaterval, die met veel passie en gevoel vanuit zijn tenen lijkt te komen. Op die bewuste 21ste mei viel Jan echter een aantal minuten helemaal stil. De verrassing was enorm. Jan voelde zich verbijsterd en overvallen. Het enige dat hij stamelend uit kon brengen, was: ‘Nou kan ik mijn voordracht niet afmaken!’ Het bestuur van Heemkundekring Het Zuidkwartier stelde hem daarop gerust: hij moest maar een keer terugkomen om zijn verhaal af te maken. Zondag 27 mei 2018 is het zo ver. Maar Jan komt uiteraard niet alleen om het laatste kwartier van zijn betoog af te maken. Het wordt opnieuw een volledige voordracht, die wel eens tot 12:30 uur zou kunnen duren.

Jan van Elzakker is de enige nog in leven zijnde oprichter van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Hij is nog steeds zeer betrokken bij het wel en wee van deze vereniging. Met name bij de heemkundige kroniek De Tijding, die drie keer per jaar verschijnt, is hij een onmisbare factor. Elke maandagmorgen is hij de leidende figuur tijdens de Praatmorgen in het Heemhuisje aan de Binnenweg te Hoogerheide. En van tijd tot tijd geeft Jan een van zijn roemruchte voordrachten.

Tegenstellingen
Tussen de verschillende Woensdrechtse dorpen bestaan ogenschijnlijk veel tegenstellingen. Jan van Elzakker legt de zin en onzin hiervan uit aan de hand van vier eeuwen streekgeschiedenis. Hij stelt vragen die nooit aan de orde komen tijdens de lessen vaderlandse geschiedenis op de middelbare school. Bracht de Vrede van Munster werkelijk vrede voor het landje ten zuiden van Bergen op Zoom? Gold de zogenaamde Gouden Eeuw ook voor onze streek? Was Willem van Oranje werkelijk een held en was Balthasar Geraardts echt een boef en moordenaar? Het neutrale en onbevooroordeelde antwoord op deze en vele andere vragen krijgt u tijdens de voordracht.

De voordracht ‘Die van Woogeraaje’ begint om 10:00 uur en eindigt waarschijnlijk omstreeks 12:30 uur. De toegang is gratis, zowel voor leden van Heemkundekring Het Zuidkwartier als voor niet-leden. Een vrijwillige bijdrage wordt echter ten zeerste op prijs gesteld. Als u kennis wilt nemen van een unieke visie op de streekgeschiedenis van Woensdrecht, mag u deze voordracht niet missen. U bent van harte welkom.

(Tekst Jan Luysterburg)