Tentoonstelling over verzetsheld Pater Anselmus Musters 29 maart 2018

Onze voorzitter, Jan Luysterburg, schreef het onderstaande persbericht.

John van Dooren spreekt de familie Raaijmakers toe.

Ossendrechtenaar John van Dooren, die zijn leven   lang de geschiedenis van zijn geliefde dorp heeft   bestudeerd, kwam op een van zijn zoektochten een   piepklein krantenartikeltje tegen, waarin gewag   werd gemaakt van een doodgewaande   Ossendrechtse priester. Hij vroeg zich af wie dat   wel geweest kon zijn en zo begon een zoektocht die   wel erg verrassende resultaten opleverde. Hij   kwam uit bij Antoon Musters, die als priester de naam Anselmus aannam. Het gezin Musters bestond uit drie broers en een zus. De drie broers werden priester, de zus huwde en kreeg kinderen. Deze kinderen (de familie Raaijmakers) werden door John van Dooren getipt en samen gingen ze verder op onderzoek uit. Een doos vol documenten kwam te voorschijn. De familie legde allerlei contacten en ging op reis om zo veel mogelijk tot nu toe verborgen feiten te achterhalen. Zo werden onder andere bezoeken aan het Vaticaan gebracht.

De familie Raaijmakers

Pater Anselmus Musters verbleef namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Vaticaan, waar hij samen met anderen en onder leiding van monseigneur Hugh O’Flaherty een netwerk opbouwde waarmee naar schatting een kleine 7.000 vluchtelingen en ontsnapte gevangenen uit handen van de Duitsers werden gered.

Anselmus werd door de Duitsers op Vaticaans grondgebied gearresteerd, wat bijna een politieke rel veroorzaakte. Vervolgens werd hij drie weken lang gemarteld, zonder ook maar iets van zijn geheimen prijs te geven. Toen daarna twee weken eenzame opsluiting nog niets opleverde, werd hij op transport gesteld. Hij wist echter onderweg te ontsnappen.

Pater Anselmus was een geleerd man. Hij sprak bijvoorbeeld zes talen vloeiend, was doctor in de theologie en gaf lessen filosofie aan diverse hogere vakscholen. Toch werd hij uiteindelijk pastoor van een kleine parochie in … Duitsland.

Veel archiefstukken in het Vaticaan zijn op dit moment nog steeds geheim; ze worden pas geopend als de Tweede Wereldoorlog 75 jaar voorbij is.

John van Dooren en de heer Raaijmakers

Heemkundekring Het Zuidkwartier heeft in   Museum Den Aanwas een uitgebreide vaste   collectie heemkundige voorwerpen en   documenten. Daarnaast wordt in de unit achter het   museum jaarlijks een thematentoonstelling   gehouden. Dit jaar heeft de familie Raaijmakers   gevraagd om samen met John van Dooren deze   tentoonstelling te mogen organiseren.   Heemkundekring Het Zuidkwartier heeft daar   uiteraard onmiddellijk enthousiast ja op gezegd.

De thematentoonstelling wordt op zaterdag 14 april 2018 om 14:00 uur officieel geopend door wethouder Martin Groffen. Voor het publiek is de tentoonstelling, evenals het museum, geopend op 15 april en verder tot en met de maand oktober elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur. De toegang is gratis. Buiten deze openingstijden kunnen op afspraak groepen tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen.

ANSELMUS OP OMROEP BRABANT

Klik hieronder.

Anselmus op omroep Brabant.