In museum Den Aanwas is nu informatie te vinden over drie beroemde Ossendrechtenaren:
Prinses Paulientje, Zuster Marie Adolphine en nu ook over pater Anselmus (Antoon) Musters.
Op deze website zijn veel artikelen te vinden over Anselmus. Vul bij Zoeken ‘Anselmus’ in en je vindt ze allemaal.
Hieronder een samenvatting van de informatie. Deze is ook terug te vinden onder de knop Museum
Anselmus Musters, Ossendrechtse oorlogsheld
Antoon Musters, derde kind van Louis Musters en Isabella Wierckx, groeide op in Ossendrecht en ging na de lagere school, in 1927, voor priester studeren aan het klein seminarie in Haastrecht. In 1934 trad hij toe tot de Augustijner orde in Gent en nam de priesternaam Anselmus aan. Van Gent ging hij in 1937 studeren aan de pauselijke universiteit in Rome.
Hij kwam daar in contact met priesters en leken die Britse krijgsgevangenen hielpen ontsnappen en zette zijn verzetswerk later voort in de Rome Escape Line, een ondergrondse verzetsbeweging die vanuit het Vaticaan 6500 mensen wist te redden uit de handen van de nazi’s. Anselmus werd in 1944 opgepakt en gewelddadig verhoord en gemarteld door de Gestapo. Maar hij zweeg; hiermee veel levens reddend omdat hij op de hoogte was van veel namen, adressen en ontsnappingsroutes. De Duitsers gaven het op en stelden hem op transport naar Duitsland. Onderweg, in Florence, wist hij te ontsnappen en te vluchten richting Rome, dat inmiddels was bevrijd.
Anselmus is steeds contact blijven houden met Ossendrecht. Waarschijnlijk was hij actief bij de zaligverklaring van Zuster Marie Adolphine; hij was aanwezig bij de Ossendrechtse delegatie in Rome en schreef in nauwe samenwerking met Dien Mous een toneelscript over haar. Later is dit door Louis Lockefeer geredigeerd tot het openluchtspel ‘ik ben uw brandlhout’, dat in 2018 nog werd opgevoerd.
In 2015 kwamen het verzetswerk van Anselmus en zijn heldenverhaal pas goed voor het voetlicht door het verschijnen van het Nederlandstalige boek ‘De monsignore en de nazi’ van Monfelter en Rudinger. Ossendrechtenaar John van Dooren begon samen met de familie van Anselmus een lange zoektocht die uiteindelijk leidde tot een uitgebreide biografie en tot een thematentoonstelling in ons museum in 2018. Er is nu een definitieve herinnering gemaakt in de vitrineruimte.
Meer weten over het heldenverhaal van Anselmus? Kom naar ons museum en kijk ook:
https://anselmus-musters.jouwweb.nl/anselmus-en-the-rome-escape-line
Tekst: Louis Raaijmakers