Prachtige voordracht over pater Anselmus 22 april 2018

Op zondag 22 april 2018 werd in een volle zaal bij Hotel Dekkers te Ossendrecht een boeiende en zeer informatieve voordracht gehouden over Pater Anselmus. Aan deze verzetsheld is dit jaar onze thematentoonstelling gewijd.

Na een welkomstwoordje van onze voorzitter vertelde John van Dooren hoe het allemaal begonnen was. Bij zijn speurtocht naar het verleden van Ossendrecht ontdekte hij een krantenartikeltje waarin werd gemeld dat een doodgewaande Ossendrechtse priester in zijn eigen dorp voor het eerst een H. Mis zou opdragen. Dit was het startschot voor een aanvankelijk moeizame zoektocht, waarbij hij uiteindelijk in contact kwam met de familie Raaijmakers, de kinderen van de zus van Pater Anselmus. Jac, de oudste van de kinderen, vertelde wat hij wist over de levensloop van Pater Anselmus. Daarbij kwamen veel persoonlijke herinneringen aan bod. Bovendien was zijn verhaal rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit het familiearchief.

Louis, de andere zoon, vertelde aan de hand van wat hij in een bewaard gebleven doos had gevonden over de priestercarrière van Anselmus en met name over zijn vijf weken durende gevangenschap en de martelingen die hij daarbij moest doorstaan. Louis probeerde de vraag te beantwoorden, wie Anselmus (zijn Ome Toon) nou eigenlijk was, hoe het mogelijk was dat hij deze ontberingen kon doorstaan zonder ook maar één geheim prijs te geven en ten slotte hoe hij het in zijn hoofd haalde om uiteindelijk pastor te worden in een dorp in … Duitsland.

Na de pauze vertoonde John van Dooren een filmpje over Pater Anselmus. Daarna kreeg zwager Cees van Nijnatten, de man van dochter Ria, het woord. Hij deed verslag van de moeizame ontdekkingstocht die hij samen met de familie had moeten ondernemen om te weten te komen wat hij nu weet. Vele tientallen brieven, telefoontjes en mails, bezoeken aan allerlei archieven en belangrijke plaatsen, o.a. het Vaticaan, vele malen het antwoord ‘Bij ons is niets bekend’, ‘Wij hebben niets meer in onze archieven’ en ook ‘Dit archief is gesloten tot 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog’

Ria, Louis en Jac Raaijmakers

Op 14 april 2018 werd de tentoonstelling over pater Anselmus in streekmuseum Den Aanwas in Ossendrecht geopend.

De thematentoonstelling is tot en met oktober 2018 elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur gratis te bezichtigen in de unit achter Museum Den Aanwas. Voor groepen is tegen een kleine vergoeding op afspraak een rondleiding mogelijk.