IEDEREEN IS WELKOM IN HET WEST-BRABANTS DIALECTCAFÉ

Heemkundekring Het Zuidkwartier organiseert op zondagmiddag 7 mei 2023 voor het eerst weer het West-Brabants Dialectcafé. Dit keer in de Harmoniezaal in Ossendrecht. Het is dan van 2018 geleden dat dit nog in Ossendrecht heeft plaatsgevonden. De vereniging zet dan ook de deuren van de zaal wagenwijd open, want iedereen is van harte welkom.

Jaren geleden organiseerde Halchterth, de heemkundekring van Halsteren, regelmatig een dialectcafé in hun heemhuis Hof van Ram. Daarbij werden ook belangstellenden van buitenaf uitgenodigd en na een aantal jaren werden de cafés steeds populairder. De heemkundekring miste echter de nodige menskracht om dit te kunnen blijven doen.

Uitbreiding

Toen het dialectcafé dan ook dreigde op te houden te bestaan, klonk een luide roep om het niet op te heffen, maar juist uit te breiden. Heemkundekring Het Zuidkwartier, Dialectgenootschap De Berregse Kamer en Heemkundekring Halchterth staken de dialectkoppen bij elkaar en besloten om voortaan beurtelings een dialectcafé te organiseren onder de noemer West-Brabants Dialectcafé. Heemkundekring De Steenen Kamer uit Steenbergen probeerde aan te haken.

De daarop volgende edities werden een eclatant succes, met deelnemers en belangstellenden uit heel West-Brabant. Telkens weer was de zaal goed gevuld en werd in een gezellige sfeer genoten van een gevarieerd programma, bestaande uit verhalen, gedichten, liedjes en voordrachtjes en ook altijd weer een quiz, alles uitgevoerd in diverse West-Brabantse dialecten.

Zoals iedereen weet, gooiden de vreselijke coronaperikelen roet in het eten. Iedereen wilde wel, maar het mocht niet meer. Het hele sociale leven, en dus ook het West-Brabants Dialectcafé, kwam tot stilstand.

Toen alle coronaverboden en -verplichtingen eindelijk weer waren opgeheven, duurde het nog enige tijd voordat men weer de ambitie en de energie had om de mooie traditie van het West-Brabants Dialectcafé opnieuw op te pakken. In december 2022 zette Dialectgenootschap De Berregse Kamer echter weer de eerste stap en de herstart in Café Het Zwijnshoofd werd wederom een daverend succes.

Wie?

Het West-Brabants Dialectcafé is bedoeld als promotie voor de West-Brabantse dialecten en hun mondelinge en schriftelijke beoefening. Het is dan ook zeer laagdrempelig, iedereen die is geïnteresseerd is welkom en wordt ontvangen met een gratis kop koffie of thee. (De overige consumpties zijn voor eigen rekening). Er is geen leeftijdsbeperking en er zijn geen kledingvoorschriften.

Het programma ligt nog niet vast. Iedereen die graag eens in zijn of haar dialect een verhaal of gedicht wil voorlezen, een liedje zingen of een voordrachtje doen, kan zich vanaf nu per e-mail aanmelden op het adres: luysterburg01@ziggo.nl en wordt daarmee onderdeel van het programma. Er is geen voorgeschreven thema waar de ‘artiesten’ zich aan dienen te houden.

Wie niet de behoefte heeft om zelf iets voor te dragen, maar wel graag wil komen kijken, luisteren en meegenieten, is eveneens van harte welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugde.

De Harmoniezaal gaat zondagmiddag 7 mei 2023 om 13.30 uur open voor deelnemers en publiek, waarna om 14.00 uur het programma begint. Na afloop is niemand verplicht om meteen te vertrekken, integendeel, gezellig na-kletsen wordt ten zeerste op prijs gesteld.

Er is tevens gelegenheid om informatie in te winnen over de activiteiten van Heemkundekring Het Zuidkwartier en men kan zich desgewenst aanmelden als lid. En wie lid is kan meteen ook gratis lid worden van de werkgroep Dialecten van de heemkundekring.

De toegang is gratis.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.