Museum Den Aanwas gaat weer open

In oktober 2022 sloten we de deuren van ons museum voor de jaarlijkse winterstop. Tijdens deze winterstop is een volledig nieuwe museumwerkgroep voortvarend aan de slag gegaan met een herinrichting. De gehele benedenverdieping is aangepakt. In het NLDoet weekend zijn o.a. de muren van het cafeetje geverfd en is er veel schoongemaakt.

De inrichting is teruggebracht naar hoe er in de jaren 1850-1900 geleefd werd. Hiervoor is een gedeelte van de collectie in opslag gegaan in de thematentoonstellingsruimte waardoor er dit jaar geen thematentoonstelling met bijbehorende lezing zal zijn. De kamers lijken nu groter en wat we laten zien, komt beter tot zijn recht. De bovenverdieping laat nog altijd een vertrouwd dorpsplein zien en buiten zijn nog de oude werktuigen te bewonderen.

We hebben de afgelopen tijd veel onderzoek verricht naar het leven van Paulientje en zo zijn we ook de nazaten van Victor, de broer van Paulientje die naar Frankrijk is geëmigreerd, op het spoor gekomen. Zij waren zo enthousiast dat ze meteen besloten hebben om ons een bezoek te brengen. Dit zal op donderdag 6 april 2023 zijn. We zijn erg benieuwd naar de verhalen die zij over Paulientje gehoord hebben en misschien hebben zij ook nog foto’s en gebruiksvoorwerpen van haar. We hebben bijvoorbeeld in Duitsland ook al een stoeltje verworven dat aan Paulientje wordt toegedicht. Ze zou dit bij haar optreden in het Catan’s Panopticum gebruikt hebben. Daarnaast hebben we een foto uit 1884 uit de collectie van een Nederlandse fotoverzamelaar aan kunnen schaffen.

We verwachten volgend jaar een geheel hernieuwd museum feestelijk te kunnen heropenen. Over een paar maanden moeten de studenten van de Jan-des-Bouvries-academie hun werkopdracht inleveren. Die opdracht betekent een nieuw licht-, inrichtings- en marketingplan voor ons museum. We hopen de plannen de komende winterstop te kunnen uitvoeren.

Het museum zal dit jaar op Paaszondag 9 april 2023 de deuren weer voor het eerst openen. U bent van harte welkom om tijdens onze openingsdagen een kijkje te komen nemen in ons museum. Voor de kinderen tot 8 jaar hebben we in het museum paaseieren verstopt. Ook dit jaar is de toegang gratis en zijn we blij met een vrijwillige bijdrage in ons ‘offerblok’.

Het museum is vanaf zondagmiddag 9 april 2023 tot en met zondagmiddag 22 oktober 2023 iedere 2e en 4e zondag van de maand geopend van 13:30 tot 16:30 uur. Museumbezoek op afspraak is ook mogelijk. Ons streven is om in de toekomst de openingstijden uit te breiden. Hiervoor hebben we echter meer gastheren/gastvrouwen nodig. Heeft u interesse of vragen hierover of wilt u een groepsreservering maken, neem dan contact op met onze secretaris Olga Jansz. Zij is bereikbaar via (06) 11 04 44 86 of via secretaris@hkk-zuidkwartier.nl.

Dit bericht is geplaatst in 2023. Bookmark de permalink.