Grwoot Wjeeldrechts Dikteej 2024, verslag

Wjeeldrechts Dikteej gezellig

Hoewel er slechts achttien deelnemers waren, is het Grwoot Wjeeldrechts Dikteej op zondag 4 februari 2024 in café Boulevard te Hoogerheide erg gezellig verlopen. De ‘concurrentie’ van het WK Veldrijden in Tabor werd ondervangen, doordat deze wedstrijd tijdens een ingelaste pauze op een groot scherm te volgen was.

Na een activistische tekst over het behoud van het kerkgebouw in Woensdrecht, waar de deelnemers een groot applaus voor overhadden, volgde een tweede deel met 15 meerkeuzevragen en 10 open vragen. Doordat beide delen van het Dikteej aan de pittige kant waren, moest de jury bij het nakijken vaak het rode potlood hanteren. 

De spanning was duidelijk te voelen. Zou Brigit Bakx uit Bergen op Zoom (rechts op onderstaande foto) voor de derde achtereenvolgende keer winnen en daarmee de Felix Verbeek Wisseltrofee definitief mee naar huis mogen nemen? Helaas voor haar was dit niet het geval: zij werd derde.

              Photo  

Oud-winnares Rini Holtzer-Stuijts uit Steenbergen veroverde de tweede prijs. Haar echtgenoot Henk Holtzer ging met de overwinning, de grootste beker en de wisselbeker strijken.

              Photo t
Henk en Rini

Hiermee liet het echtpaar zien dat dit tweetal waardig is om de onlangs opgerichte Steenbergse werkgroep Dialect, onderdeel van Heemkundekring De Steenen Kamer, te leiden en in die functie het eerstkomende West-Brabants Dialectcafé te organiseren.

De beste ‘echte’ Hoogerheidenaar, Fon van Zunderd, eindigde als vierde. John Mathijssen, gemeenteraadslid namens het AKT, eindigde eveneens in het ‘linker rijtje’.

Dat de dialectbeoefening in West-Brabant leeft, bleek ook uit het nieuws dat deelnemer André Dingemans van Heemkundekring De Vierschaer te Wouw had: ook zijn vereniging heeft een werkgroep Dialect in oprichting.

Het Grwoot Wjeeldrechts Dikteej werd voor de negende keer georganiseerd door de K.S. De Snoeken uit Wjeeldrecht in samenwerking met de werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Beide partijen zijn nog steeds erg enthousiast over dit gezamenlijke feestje en gaan graag volgend jaar door. Het is alleen te hopen dat dan meer mensen dan nu willen deelnemen.

Nog meer “actie”-foto’s:

Photo   Photo   Photo   Photo   Photo   Photo   Photo   Photo   Photo  
Dit bericht is geplaatst in 2024, Evenement. Bookmark de permalink.