West-Brabants Dialect-café, een succes!

In de gezellig ingerichte Harmoniezaal te Ossendrecht werd op zondag 7 mei 2023 het West-Brabants Dialectcafé georganiseerd door Heemkundekring Het Zuidkwartier. Hoewel het bezoekersaantal lager was dan verwacht, werd het een zeer geslaagde uitvoering, met 13 ‘artiesten’ die ieder op hun eigen wijze hun dialectsteentje bijdroegen.

John Mathijssen, penningmeester van de heemkundekring verzorgde het welkomstwoord en plakte daar meteen zijn eigen bijdrage aan in de vorm van een verhaaltje in het dialect van Calfven over de nadelen van oud worden. Hij werd gevolgd door Jan Luysterburg, die een onwaarschijnlijk verhaal had over het hoogtepunt in de carrière van componist/dirigent Peter Roozenzweick. Jan nam verder alle aankondigingen voor zijn rekening.

Paul Asselbergs kwam met twee verhaaltjes over gasboringen en het Berregs dialect. Rini Holtzer-Stuyts stak de loftrompet over pompelemoeze, waar ze eerst van gruwelde, maar die ze later heerlijk ging vinden.

Thea Borremans las een verhaal voor uit Retteketet, een Berregs voorleesboek. Jos Spijkers hield in het Tilburgs dialect een verhandeling over de fraters aldaar. Daarop volgden Cees van Broekhoven met zijn verhaal Appeltaart en Frans Nefs met een Halsterse vertaling van zijn verhaal IJ piept!.

Corné Dingemans uit Ossendrecht herinnerde zich de zondagen waarop hij als kind altijd met zijn ouders naar zijn opa ging. Hoogerheidenaar Jan van Elzakker kroop in de huid van Foos Jaanse, melkboer. Het verhaal van Brigit Bakx-Hermans speelde zich af in een zandbaantje nabij de Kogelvangers. 

Johan van Diesen zong met steun van een cassettebandje een loflied op Ostrecht. Roel Soffers tenslotte voerde wielrenner Tiest de Nijs uit Wjeeldrecht ten tonele, waarbij hij hoopte dat zijn mengelmoes van Berregs en Wjeeldrechts voor het publiek te verstaan was.

Na de pauze moesten de aanwezigen de betekenis van veertig Putse woorden raden. Henk Holtzer en Johan van Diesen kwamen het verst (38) en ontvingen daarvoor het boek ’t Kom d’ammel goed van Jan Luysterburg.

Het volgende West-Brabants Dialectcafé vindt in november van dit jaar plaats in Halsteren. 

Dit bericht is geplaatst in 2023. Bookmark de permalink.